Oracle krijgt geen informatie over Itanium

Intel hoeft geen inzage te geven over zijn plannen rond de Itanium-processor.

Intel hoeft geen inzage te geven over zijn plannen rond de Itanium-processor. Oracle wilde meer informatie daarover hebben vanwege een rechtszaak die HP tegen Oracle heeft aangespannen, omdat het bedrijf van ceo Larry Ellison geen nieuwe software voor Itanium ontwikkelt.

Intel is bang dat gedetailleerde informatie over zijn Itanium-processor door Oracle gebruikt kan worden voor zijn eigen UltraSparc-processoren. De Amerikaanse rechter die de zaak behandelt, geeft Intel gelijk, aldus de website van Wired.

Intel zei verder dat de advocaat van Oracle, Dorian Daley, strategisch advies geeft aan het bedrijf van Larry Ellison. Intel is daarom bang dat Daley duizenden vertrouwelijke documenten over Itanium zou kunnen doorspelen aan het Oracle-management. De rechter vindt dat Daley daarom de documenten over Itanium niet mag krijgen.

In de rechtszaak speelt de toekomst van Itanium een belangrijke rol. Oracle stopte in 2011 met het ontwikkelen van nieuwe software voor Itanium, omdat het geluiden van Intel opving dat er minder prioriteit aan deze processor zou worden geven. Intel zou volgens Oracle meer focus willen geven aan processoren voor x86-servers. HP sleepte daarna in juni 2011 Oracle voor de rechter.

Tot nu toe is HP de enige leverancier die Itanium in zijn Unix-servers toepast. HP ontwikkelde vroeger zelf Itanium-processoren, maar liet sinds 2004 de ontwikkeling aan Intel over. IBM en Dell waren ooit in de jaren negentig bij de ontwikkeling van Itanium betrokken, maar haakten erin jaren negentig af.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content