Oracle stopt met OpenSolaris (update)

© Wikimedia Commons
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Uit een gelekte interne memo van Oracle blijkt dat het softwarebedrijf de ontwikkeling van de openbronversie van het Solaris-besturingssysteem niet meer verderzet.

Uit een gelekte interne memo van Oracle blijkt dat het softwarebedrijf de ontwikkeling van de openbronversie van het Solaris-besturingssysteem niet meer verderzet. Oracle wil inzetten op de commerciële variant. Oracle haalde de Solaris-software binnen via de overname van Sun Microsystems.

Uit de memo blijkt dat de nadruk voortaan ligt op Solaris 11, dat gepland staat voor volgend jaar. Daardoor wordt er voortaan geen nieuwe code meer vrijgegeven voor OpenSolaris. Wel blijft alle code in Solaris die eerder is uitgegeven onder de Common Development and Distribution License van Sun Microsystems die licentie houden.

Oracle hoopt daarnaast dat OpenSolaris-gebruikers zullen overstappen op een soort ‘light’-versie van Solaris, Solaris 11 Express. Op termijn zouden ze zo weer betalende klanten worden. De OpenSolaris-ontwikkelaarsgemeenschap doet alvast inspanningen om de technologie levend te houden, met onder meer het Illumos-project.

Het is de tweede zet op korte termijn van Oracle die opensourcegebruikers tegen zich in het harnas jaagt. Eind vorige week startte het bedrijf een patentzaak tegen Google wegens het onrechtmatig gebruik van Java-code in het Android-platform.

Update 11u45

Zin over Illumos toegevoegd. Bedankt lezer ‘paultrap’!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content