Oracle tekent toekomst uit van Java

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

JavaOne toonde een duidelijke roadmap voor het Java-platform, met een evenzeer duidelijke Oracle-stempel. Efficiëntie en productiviteit zijn troef. Thomas Kurian, executive vice-president product development bij Oracle, wond geen doekjes om de plannen voor het geheel van virtual machines, de taal, ontwikkelingsomgevingen en dies meer die samen het Java-platform uitmaken. Het platform moet de beste omgeving vormen voor het ontwikkelen en draaien van toepassingen op alle mogelijke toestellen, van de kleinste en ingebedde systemen, tot de grootste supercomputers. Op de eerste JavaOne met Oracle als hoeder van Java, werd een ‘roadmap’ voor de komende drie jaren voorgesteld.

JavaOne toonde een duidelijke roadmap voor het Java-platform, met een evenzeer duidelijke Oracle-stempel. Efficiëntie en productiviteit zijn troef.

Thomas Kurian, executive vice-president product development bij Oracle, wond geen doekjes om de plannen voor het geheel van virtual machines, de taal, ontwikkelingsomgevingen en dies meer die samen het Java-platform uitmaken. Het platform moet de beste omgeving vormen voor het ontwikkelen en draaien van toepassingen op alle mogelijke toestellen, van de kleinste en ingebedde systemen, tot de grootste supercomputers. Op de eerste JavaOne met Oracle als hoeder van Java, werd een ‘roadmap’ voor de komende drie jaren voorgesteld.

We plukken enkele punten uit de uitermate lange lijst. Project Jigsaw brengt modulariteit naar het Java platform, om beter in systemen van verschillende grootte te draaien. Project Lambda zal ‘closures’ in Java brengen – een item dat heel wat discussies uitlokte in de voorbije jaren, maar nu dus wordt doorgedreven. Grafisch gezien moet Java optimaal HTML5 ondersteunen en wordt JavaFX krachtig uitgebouwd. Bovendien moet dat laatste tevens makkelijk door personen met kennis van Javascript en Java kunnen worden aangewend.

Open
Betreffende de toekomst van Java, onderstreepte Kurian de rol van de ‘open community’. Zo komen er in 2011 en 2012 nieuwe releases van OpenJDK en Oracle gaat de faciliteiten in de OpenJDK’s ondersteunen. Op de vraag wie nu echt de toekomst bepaalt, stelde Kurian dat naast Oracle ook andere leden van de JCP (Java Community Process, de vroegere hoeder van de toekomst van Java) en de ontwikkelaarsgemeenschap hun input hebben gedaan en positief reageren op het productplan. Over de toekomst van de JCP zelf, liet Kurian zich niet uit wegens lopende onderhandelingen.

Nog uit het open kamp meldde Kurian dat de Netbeans ontwikkelingsomgeving in de voorbije zes maanden een 20% meer gebruikers kon optekenen. Oracle zal tevens alle populaire ontwikkelingsomgevingen van Java blijven ondersteunen, werd toegezegd.

Voorts gaat JavaOne op reis, met edities in Zuid Amerika, Bejing, Rusland en India. Blijkbaar niet in West-Europa, allicht omdat daar al een aantal events worden georganiseerd, zoals het Belgische Devoxx.

Wilt u toegangskaarten winnen voor Devoxx? Speel dan hier mee met onze Devoxx-wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content