Oracle vervlecht hardware en software

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Opmerkelijk hoezeer John Fowler als baas van Oracle’s Systems het op Oracle Open Word telkens weer over software had.

Na de overname van Sun Microsystems door Oracle bleef de vraag wat een softwarebedrijf eigenlijk aanmeost met een systeemafdeling met producten waarvan de verkoop terugliep (wat ook vandaag nog het geval blijkt).

Makkelijker maken

Tijdens zijn keynote op Oracle Open World in San Francisco hamerde John Fowler, executive v-p Systems, dan ook op de voordelen die onder meer Oracle’s ‘engineered systemes’ als combinaties van op elkaar afgestemde hardware en software bieden.

De Zero Data Loss Recovery Appliance geldt als voorbeeld, door informatie over de betrokken databases te koppelen aan de appliance om snelle recoveries naar een specifiek ogenblik in het database gebruik mogelijk te maken. “Het is een andere wijze om de recovery architectuur aan te pakken,” stelt Fowler, en af te stappen van de “[hypercomplexe en inefficiënte] Rube Goldberg implementaties om data tussen onderdelen uit te wisselen.”

De intelligentie die hardware en software met elkaar vervlecht, toonde hij ook aan in de vorm van de komende M7 Sparc-microprocessor. Voorzien voor 2015, verwees Fowler naar elementen in de processor om database en Java toepassingen te versnellen, gekoppeld aan een slimmer gebruik van onder meer (grote hoeveelheden) DRam werkgeheugen (voor onder meer in-memory toepassingen).

Op termijn zal Oracle ook faciliteiten als ‘application data integrity’ (ADI) voor database- en Java-toepassingen bieden, zodat onder meer softwareproblemen ten gevolge van fout geheugengebruik (door fouten van de programmeurs, of door security aanvallen) kunnen worden gestopt. “ADI zou bijvoorbeeld de Heartbleed bug hebben gestopt.”

Fowler kondigde de beschikbaarheid van de Software in silicon cloud aan als een testomgeving. Overigens ziet hij toch sterke belangstelling voor de ‘engineered systems in verschillende regio’s, zoals Afrika, waar zowel de uiteindelijke TCO als het eenvoudiger beheer (met minder personen) een rol speelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content