Orange deelt klantgegevens met Franse veiligheidsdiensten

Orange, het Franse moederbedrijf van Mobistar, werkt al jaren samen met de franse DGSE. Daarbij zouden niet enkel metadata maar alle gegevens worden uitgewisseld.

Orange, het Franse moederbedrijf van Mobistar, werkt al jaren samen met de franse DGSE. Daarbij zouden niet enkel metadata maar alle gegevens worden uitgewisseld.
De bewering is afkomstig van Edward Snowden die samen met Le Monde de gegevens onthult. De Direction Générale de la Sécurité Exterieure zou volgens hem al jaren nauw samenwerken met de operator die in Frankrijk 26 miljoen klanten heeft.

Onder de dataretentiewet van Europa moeten operatoren metagegevens bijhouden van hun klanten. Het gaat onder meer over naar wie je belt of mailt en wanneer. Maar in dit geval zou het om alle gegevens gaan, dus ook de inhoud. Le monde schrijft bovendien dat er wordt samengewerkt voor het kraken van geëncrypteerde gegevens.

Dertig jaarNog sterker is dat het niet gewoon gaat om een samenwerking waarbij Orange op verzoek gegevens vrijgeeft. Volgens Snowden en Le Monde werkt Orange samen met DGSE om tools te ontwikkelen die data verzamelen en analyseren. Een partnerschap dat al dertig jaar bestaat.

Mobistar
Verder in de onthulling staat dat de Franse veiligheidsdienst ook gebruik maakt van de internationale activiteiten van Orange en Orange Business Services. Mobistar, een dochter van Orange, wordt daarbij niet expliciet genoemd maar in principe is het niet uitgesloten dat ook daar klantgegevens toegankelijk zijn voor DGSE of zijn partners. Orange Business Services levert voor België onder meer telecomdiensten aan honderd Belgische ambassades. Op Europees vlak Onze redactie heeft intussen aan Mobistar de vraag gesteld of de Belgische activiteiten hier ook onder vallen..

Tegenover Le Monde zegt Orange ceo Stéphane Richard dat er inderdaad mensen bij de diensten toegang hebben en dat er een samenwerking is voor toegang tot de netwerken zonder dat ze hem daarvoor op de hoogte moeten brengen. Maar hij nuanceert dat alles onder de verantwoordelijkheid valt van overheid en dat in een wettelijk kader. DGSE zelf geeft geen commentaar.

Update 20 uur:Mobistar zegt aan onze redactie dat het geen klantgegevens of gespreksgegevens met Orange France deelt. Alle IT-systemen worden beheerd door Mobistar. Wel is het bedrijf zoals elke operator onderhevig aan de juridische autoriteiten. Die kunnen wel voor een beperkte periode de identiteit van een klant en de bestemming van de gesprekken opvragen. Ook kan het zijn dat de politie toelating krijgt om gesprekken te beluisteren. Mobistar benadrukt dat het om een streng gereglementeerd kader gaat waarbij het om gegevens van individuele klanten gaat, nooit om toegang tot gegevens van alle klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content