Orange laat zich betalen door Google

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Sinds kort betaalt Google de operator France Telecom (Orange) voor het gebruik van bandbreedte. Dat zei Orange-ceo Stephane Richard op de Franse televisie.

In een interview met de Franse zakenzender BFM had Stephane Richard, ceo van France Telecom-Orange het kort over de relatie met Google. Hij vertelde er dat de Amerikaanse zoekgigant tot een vergelijk met Orange gekomen was. Het is operatoren wereldwijd al lang een doorn in het oog dat over-the-top spelers als Google het merendeel van de bandbreedte op (mobiele) netwerken inpikt zonder dat daar enige tegemoetkoming tegenover staat.

Niet meer bij France Telecom dus, zoals de ceo na afloop van het interview ook aan de technologiesite The Register bevestigde: “They pay us for the traffic that they send”, liet hij er geen twijfel over bestaan. Het is de eerste keer dat een populaire dataprovider geld doorschuift naar een carrier, waarmee de hele discussie over netneutraliteit weer naar boven komt.

Zowat de helft van het dataverkeer op het Orange-netwerk zou voor rekening zijn van Google-diensten. Voor een netwerkoperator houdt het dan ook steek dat daarvoor gefactureerd wordt. Al rekent diezelfde operator natuurlijk ook de eindgebruiker al een bedrag aan. Het principe dat een speler als Google dan ook moet betalen, blijft dus voer voor discussie.

Afrika gaf de doorslag

Volgens het zakenblad Forbes kon Google toch over de streep getrokken worden omwille van de sterke marktpositie van Orange in Afrika. Google wil dat goedkope smartphones met Android deze ‘emerging market’ gaan domineren. Carriers zoals Orange hebben er echter de sleutel in handen omdat zij via gesubsidieerde handsets dé toegangspoort vormen tot de mobiele markt. Anders gezegd: Orange stond daarom in een sterke onderhandelingspositie.

De hele deal kan ook als een kantelmoment gezien worden. Google heeft blijkbaar beslist dat het marktaandeel van Android belangrijker is dan het principe achter netneutraliteit. Het wordt afwachten nu hoe de andere grote netwerken gaan reageren. Maar mogelijk kan Orange de deal ook als een precedent zien en soortgelijke afspraken met andere spelers nastreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content