Orange opnieuw aan de slag voor Buitenlandse Zaken

© Lectrr
Pieterjan Van Leemputten

Orange Business Services gaat de mobiele toestellen van Belgische ambtenaren in het buitenland beveiligen. Opvallend, want in 2009 won Orange al een groot contract voor het netwerk van Buitenlandse Zaken, maar vorig jaar bleek dat hackers erin slaagden in te breken op de dienst.

De deal slaat op de beveiliging van 500 mobiele apparaten (op iOS, Android en Windows) en hosting in de cloud. De bedoeling is dat de ambtenaren in het buitenland (doorgaans verbonden aan de Belgische ambassades) vanaf hun smartphone of tablet op een veilige manier toegang hebben tot hun mobiele werkomgeving.

Orange gaat voor de beveiliging gebruikmaken van een mobile device management oplossing gebaseerd op het MobileIron platform. Buitenlandse Zaken telt drieduizend ambtenaren verspreid over 132 ambassades.

Het is wel opmerkelijk dat net de France Telecom-dochter de deal binnenhaalt. In 2009 won het bedrijf al een groot contract voor het wide area network (WAN) van de FOD Buitenlandse zaken, dat de internet- en telefonieverbindingen leverde. Maar in mei vorig jaar bleek dat hackers er in slaagden om het netwerk van buitenlandse zaken te kraken en zo gevoelige informatie over Oekraïne te stelen.

Update 9 april 2015:

Buitenlandse zaken benadrukt dat Orange op geen enkele manier verantwoordelijk was voor de hacking. “Integendeel: In de periode waarin BuZa zich afgesloten had van het internet na de ontdekking van de intrusie, is de beveiligde communicatie tussen Brussel en de diplomatieke posten, via het netwerk van Orange, op geen enkel moment onderbroken geworden,” zegt Jorg Leenaards, stafdirecteur ICT van Buitenlandse Zaken. “Ons vertrouwen in Orange Business Services is en blijft zeer groot en heeft meegespeeld in de beslissing om gebruik te maken van hun MDM platform voor het beheer van onze mobiele toestellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content