Orange, Thomson en Sagem gaan samen voor de huiskamer

Orange, Thomson en Sagem Communications hebben een joint venture opgericht. ‘Soft At Home’ wil een soort middleware leveren voor een multimediaal ecosysteem in huis. “Soft At Home wordt voor een groot stuk een Belgisch verhaal”, zegt Rudy Van Duppen, general manager bij Thomson België.

Orange, Thomson en Sagem Communications hebben een joint venture opgericht. ‘Soft At Home’ wil een soort middleware leveren voor een multimediaal ecosysteem in huis. “Soft At Home wordt voor een groot stuk een Belgisch verhaal”, zegt Rudy Van Duppen, general manager bij Thomson België.

De joint venture die in januari opgericht werd en nu in volle startfase zit, heeft ambitieuze plannen, maakt Rudy Van Duppen duidelijk. “De bedoeling is dat expertise van onze R&D-afdeling versast wordt naar de joint venture, maar dat dat ook in omgekeerde richting gebeurt. Uiteindelijk willen we een ecosysteem creëren waaruit een standaard naar voor komt. Het is overigens tien jaar na de uitvinding van DSL hoog tijd dat er zo’n end-to-end interconnectiestandaard voor multimediale apparatuur in huis komt.”

Een grote rol is weggelegd voor de Belgische afdeling van Thomson, van waaruit een aantal mensen overgeplaatst zullen worden naar de joint venture. Ook Sagem zal dat doen om expertise in te brengen. “We gaan een soort middleware ontwikkelen met een focus op services enabling. Hoewel deze spin-off initieel bescheiden is, is het wel de bedoeling dat het op termijn een aparte software selling business wordt. Hiermee willen we een gevecht in lijn aangaan met software vendors zoals Jungo”, aldus Van Duppen. Jungo is een Israëlisch bedrijf, dat deel uitmaakt van de NDS Group. Met name de OpenRG (residential gateway software platform) is het vlaggenschip van Jungo, dat onlangs nog uitpakte met een deal met Siemens Home and Office Communications Devices. Vanaf de lente zal Siemens Gigaset gateways verkopen die uitgerust zijn met het Juno OpenRG software platform.

Wie precies het initiatief voor de samenwerking genomen heeft? “Ik zou het eerlijk gezegd niet kunnen zeggen”, antwoordt Rudy Van Duppen: “De eerste gesprekken met France Telecom (Thomson levert hen onder meer de Livebox-gateway voor Orange, nvdr) over een nauwere samenwerking dateren al van pakweg twee jaar geleden. Wijzelf waren ook altijd vragende partij. We hebben meer dan 200 klanten met elk hun eigen ‘flavour’. Om die goed te bedienen zijn partners nu eenmaal noodzakelijk, en dat doen we dan liever via een samenwerkingsverband binnen een joint venture.”

“Belangrijk is zeker dat het niet bij de huidige drie spelers blijft”, voegt Van Duppen nog toe. “Van zodra in het wereldje bekend raakte dat Orange in een joint venture stapte, waren meteen een aantal andere operatoren geïnteresseerd. Het zal niemand verbazen dat we binnenkort misschien een aantal nieuwe namen kunnen bekend maken”, besluit Van Duppen.

Lees ook ons Domotica Dossier in Data News nr. 8 van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content