Ordina in Nederland beschuldigd van fraude

© Thinkstock

Het ICT-bedrijf heeft fraude gepleegd bij het meedingen naar overheidsaanbestedingen. Ordina kreeg onder meer gevoelige informatie die het een voorsprong gaf op de concurrentie.

De onthullingen komen aan het licht in een reportage van het Nederlandse tv-programma Zembla die vanavond wordt uitgezonden op NPO 2. De reportagemakers kregen een usb-stick met interne e-mails en bedrijfsplannen waaruit het vaststelt dat het bedrijf tussen 2005 en 2010 fraude pleegde met aanbestedingen van de overheid.

Ordina kreeg onder meer voor een opdracht in Rotterdam in 2009 een conceptbestek toegespeeld van een ambtenaar. In de interne documenten staat ook dat de ambtenaar daar een wederdienst voor verwacht. Wel slaagde het bedrijf er toen niet in de opdracht te winnen.

In een andere zaak uit 2006 werd in Rotterdam een Europese aanbesteding verdeeld, maar een aantal kandidaten, Cap, Logica en Ordina, besloten daarop de opdracht onderling te verdelen. Ok werd er een consultant ingehuurd om een voorstel voor de Nederlandse Immigratie en Naturalisatiedienst te bekijken, maar die persoon werd op dat moment ook aangneomen door het aanbestedingsteam van die overheidsdienst, ironisch genoeg net om onpartijdig te kunnen adviseren.

De betrokken overheidsdiensten zijn intussen op de hoogte gebracht van de ontdekte feiten. Zo werd intussen al een Rotterdamse ambtenaar geschorst en bekijkt de immigratiedienst in welke mate het mededingingsrecht werd geschonden.

Update 12 uur:

De fraudevermoedens hebben momenteel hun impact op de beurskoers van Ordina. Op het moment van schrijven is de beurswaarde van het berdrijf met 17,89 procent gedaald. Intussen laat het bedrijf ook weten dat het voorlopig geen onregelmatigheden heeft vastgesteld. Een aantal zaken uit de documenten die Zembla kon bemachtigen worden nog onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content