Originele iPhone hing met haken en ogen aan elkaar tijdens wereldpremière

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een gewezen iPhone-ontwikkelaar vertelt hoe chaotisch het er achter de schermen aan toeging bij Steve Jobs’ iconische presentatie van de eerste iPhone in 2007.

In The New York Times Magazine vertelt Andy Grignon, ‘senior radio engineer’ bij Apple, hoe het er achter de schermen van de legendarische eerste iPhone-presentatie aan toe ging. Grignon werkte tweeënhalf jaar lang aan de iPhone, vaak zeven dagen per week, tot in de vroege uurtjes. Hij kwam 20 kilogram aan tijdens deze periode.

Bloednerveus was hij, en de andere Apple-medewerkers, toen Steve Jobs, nu twee jaar dood, op 9 januari 2007 de allereerste iPhone boven de doopvont hield in het Moscone Center in San Francisco.

Steve Jobs wilde koste wat kost een live-presentatie, en Grignon moest ervoor zorgen dat de draadloze functies van de iPhone werkten. “Jij bent verantwoordelijk als we falen”, zei Jobs meermaals tijdens de repetities, waar vaak met deuren werd gegooid omdat er blijkbaar iedere keer wel iets misging.

Dat komt omdat het prototype van de iPhone dat Jobs demonstreerde met haken en ogen aan elkaar hing. De smartphone krioelde van de bugs. Het toestel kon een stukje video afspelen, maar geen volledige clip. Je kon er een eerst een e-mail mee versturen en er dan het web mee afspeuren, maar niet in de omgekeerde volgorde.

Voor de presentatie werd dan ook een ‘golden path’ ontwikkeld: een specifiek aantal taken, dat uitgevoerd diende te worden in een specifieke volgorde, waardoor het leek dat de smartphone werkte. De kans op mislukkingen werd daardoor kleiner, maar was nog altijd niet onbestaande.

Toen Steve Jobs het podium betrad op 9 januari 2007, keek Grignon toe van op de vijfde rij. Hij had zichzelf op voorhand al bezat, en had een flacon bij zich in de zaal, om een extra shotje Scotch naar binnen te kappen bij elke feature die succesvol uitgevoerd werd.

“Toen de presentatie zijn einde naderde, en alles bleek te werken, hebben we met het iPhone-team de gehele flacon leeggedronken”, aldus Grignon. “Het was de beste demo die we ooit hadden gezien. Na afloop van het event zijn we de stad in getrokken, om te gaan drinken. Het was complete chaos, maar het was geweldig”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content