Orkaan Sandy blaast grote websites omver

© Nasa
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Orkaan Sandy, die de Amerikaanse oostkust teistert, heeft een datacenter van Datagram platgelegd. Daardoor liggen populaire sites als Gizmodo, The Huffington Post en BuzzFeed op apegapen.

Orkaan Sandy, die de Amerikaanse oostkust teistert, heeft een datacenter van Datagram platgelegd. Daardoor liggen populaire sites als Gizmodo, The Huffington Post en BuzzFeed op apegapen.

Volgens een officieel statement van sociale nieuwssite BuzzFeed zou het Datagram-datacenter, gelegen in Manhattan, zonder stroom zijn komen te zitten door de orkaan. Maar omdat de kelder onder water stond, kon de back-upgenerator niet overnemen. Het datacenter host daarnaast ook servers van Gawker Media (onder meer de populair gadgetblog Gizmodo) en The Huffington Post. Al die sites ondervonden dan ook ernstige problemen. Buzzfeed probeert intussen zijn content via Tumblr en Facebook te pushen. Langzaam maar zeker lijkt de site weer online te geraken.

Veel bedrijven hadden vooraf hun datacenters aan de Amerikaanse oostkust voorzien van extra mankracht en diesel voor de generatoren. Cloudopslagspecialist Nirvanix bood gisteren zijn klanten zelfs aan om eventueel hun data vanuit het datacenter in New Jersey kosteloos naar andere locaties te versluizen, tijdelijk of permanent.

Over grote telecompannes is voorlopig nog niets gemeld. De verschillende operatoren meldden voordien allemaal hun voorzorgen te hebben genomen. Telecompannes tijdens orkanen zijn relatief zeldzaam, zo wordt een Gartner-analist bij The Wall Street Journal geciteerd, omdat die gebouwd zijn om stormen te doorstaan. De grote backbones liggen meestal ondergronds, en de werking van beschadigde mobiele masten kan overgenomen worden door daarvoor voorzien vrachtwagens. “De grootste impact van een storm op de mobiele communicatie is een stroompanne, omdat je dan gewoon de batterij van je mobieltje niet meer kan opladen”, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content