Oude computers deden 2.250 stemmen verdwijnen bij verkiezingen

De grote telproblemen bij de verkiezingen op 25 mei werden veroorzaakt door de twintig jaar oude MS-DOS-computers. Zij ‘aten’ zo’n 2.250 stemmen op.

Bij de verkiezingen van 25 mei gingen 2.250 stemmen verloren door een bug in de oude Jites/Digivote-computers. Telkens een kiezer zijn keuze nog wilde wijzigen, verdween de stem. Dat schrijft De Morgen.

De krant citeert een rapport samengesteld door deskundigen die de stemcomputers onder de loep namen. Naar verluidt zouden 2.250 stemmen verloren zijn geraakt. “Dat is relatief weinig, maar als het systeem niet verandert, dreigt het bij de volgende verkiezingen serieuzer mis te gaan”, klinkt het.

Het systeem Jites/Digivote dateert uit 1994 en is dus al twintig jaar oud. Vlaanderen (en 2 van de 19 Brusselse gemeenten) schakelden recent over op een moderner systeem, namelijk SmartMatic. Maar in de rest van Brussel en de Waalse gemeenten bleef het oude systeem behouden.

Uniform systeem

Bij vorige verkiezingen volstond het om de floppy’s in de grote centrale computer te stoppen om al na enkele minuten resultaten te hebben. Maar dit keer werkte dat niet, onthult het rapport nu. Sommige disketten werden uitgespuwd en er kwam een foutmelding. “Als je het vergelijkt met wat er doorgaans misgaat bij een papieren telling, zal er niet zo veel verschil zijn”, stelt Kurt De Vriendt, lid van het college van deskundigen, gerust.

Het rapport adviseert het oude systeem te vervangen door een uniform systeem in heel België. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content