Oude datacenters net zo ‘groen’ als nieuwe

Oude datacenters kunnen met de inschakeling van de juiste technologie net zoveel energie besparen als nieuwe ‘groene’ datacenters. Virtualisatie en multicore kunnen daarbij helpen.

Oude datacenters kunnen met de inschakeling van de juiste technologie net zoveel energie besparen als nieuwe ‘groene’ datacenters. Virtualisatie en multicore kunnen daarbij helpen.

Vernieuwde ‘oude’ datacenters kunnen bijna net zoveel energie besparen als nieuwe datacenters die zijn gebouwd om milieuvriendelijk te zijn. Uit onderzoek van Accenture blijkt dat nieuwe datacenters door energiebesparende technologieën 79 procent energie kunnen besparen. Bij oude bestaande locaties die gebruikmaken van dergelijke groene technologie is de besparing nog zeker 74 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om virtualisatie, multicore of de inzet van energiebesparende servers.

“Als je geen nieuw datacenter beheert, wil dat dus niet zeggen dat je achterover kunt leunen”, zegt Teresa Tung, onderzoeker bij Accenture Technology Labs. Het adviesbureau bekeek zeventien case studies rond energieverbruik in verschillende datacenters van bedrijven, als Yahoo, Sun en Oracle.

Het rapport werd gepubliceerd tijdens de Data Center Energy Summit. Subodh Bapat, vice-president bij Sun Microsystems, zei tijdens dit congres dat datacenters nu 1000 keer zo groot zijn en 1000 keer meer energie verbruiken als in 1972. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Bapat citeerde uit onderzoek waarin staat dat de energiekosten voor datacenters in 2012 250 miljard dollar zullen bedragen.

Het rapport van Accenture bevestigt eerder onderzoek van de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). Dit onderzoek bestond eigenlijk alleen maar uit verwachtingen en voorspellingen en had geen harde data om de conclusies te onderschrijven. Dat doet het Accenture onderzoek wel.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content