Outsourcing: meer deals, kleinere omvang

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Hoewel ook in 2008 nog grote outsourcingdeals afgesloten werden, ziet Gartner een duidelijke trend naar opsplitsing in meerdere contracten met een kleinere omvang.

Hoewel ook in 2008 nog grote outsourcingdeals afgesloten werden, ziet Gartner een duidelijke trend naar opsplitsing in meerdere contracten met een kleinere omvang.

Omdat meer en meer bedrijven heil zoeken in selectieve ‘sourcing’ en beter de controle in handen willen houden, daalt de gemiddelde waarde die op een deal geplakt wordt. Ook de gemiddelde duur vertoont een dalende curve, zeggen analisten van onderzoeksbureau Gartner.Gartner ziet een duidelijke trend waarbij grote contracten opgesplitst worden in meerdere pakketten met een kleinere omvang. De afgelopen jaren was er een grote toename in contracten onder de 50 miljoen dollar, terwijl er boven die grens een duidelijke omgekeerde beweging merkbaar was.

Tussen 2000 en 2006 waren de ‘megadeals’ (de contracten van minstens 1 miljard dollar) jaarlijks goed voor 28 miljard dollar. In 2007 en 2008 was dat respectievelijk 12 en 17 miljard dollar. Toch ging het aantal deals van minstens 1 miljard dollar er niet op achteruit: welgeteld 12 waren er in 2008, tegenover 10 in 2007. Het grootste outsourcingscontract (it en/of bpo) in 2008 had een waarde van 2,5 miljard dollar. 2008 was meteen ook het eerste jaar waarin een Indische it services provider aan de haal ging met de grootste vis…

Voor 2009 gaat Gartner in eerste instantie uit van een vertraging in het aantal getekende contracten. De redenen zijn voorspelbaar: strakkere it-budgetten eind 2008 en slechts het geleidelijk vrijgeven van it-budgetten begin dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content