Over slakken en sneltreinen
Met een slakkengangetje spoorde een wuivende Barack Obama Washington binnen, maar in sneltreinvaart moet hij de Amerikaanse economie, op apegapen, opnieuw op het spoor krijgen.
Met een slakkengangetje spoorde een wuivende Barack Obama Washington binnen, maar in sneltreinvaart moet hij de Amerikaanse economie, op apegapen, opnieuw op het spoor krijgen.
Hoop is er genoeg, ruim een miljoen mensen verbijt de kou tijdens de inauguratie en kijkt reikhalzend uit, bedelend bijna naar deze ene man. Hoeveel tijd, hoeveel krediet krijgt hij? 1.000 miljard dollar, omgerekend 750 miljard euro, mag, kan hij uitgeven. Voor economische stimuli. Da’s een derde meer dan het bruto nationaal product van België. Een enorme vleespot. Eénmalig, dat weet hij. Obama gaat voor grote infrastructuurwerken. Eén daarvan is breedband. In zijn portemonnee: 15 tot 60 miljard euro. Dat is minstens drie keer de omzet van Belgacom en Telenet samen, aangevuld met de Belgische vestigingen van HP, Alcatel-Lucent, IBM, Cisco, Microsoft…
Niet te verwonderen dat de dienstenleveranciers, de hard- en softwarefabrikanten ongeduldig en begerig naar de eerste daadkracht van Obama kijken. ‘Iedereen high speed breedband’ is de leuze, het nobele streefdoel. Blijft de vraag of de Amerikaanse overheid zelf zal investeren in infrastructuur of privé-bedrijven zal subsidiëren. Gaat dat geld naar dino’s als AT&T, Verizon of Comcast, of wordt er ruimte gemaakt voor nieuwkomers? En hoe zit dat dan met de regelgeving? Klinkt bekend. Ook in ons land. breedband voor iedereen? Voorlopig beschikt amper de helft van de Belgische gezinnen over breedband. Te duur, te weinig inhoud. Het gehaaide duopolie van Belgacom en Telenet, met een geschatte brutowinst van 70 procent op hun adsl of kabellijntje. In Nederland bieden sommige internetaanbieders al 40 Mbit/s, in afwachting van de vooropgestelde 120 Mbit/s. De internetpenetratie is een derde hoger dan in ons land. ‘Concurrentie, bescherming en innovatie’. Dat is de slogan voor 2009 van de Nederlandse regelgever. Hopelijk putten Van Quickenborne en het BIPT er inspiratie uit. Het moet sneller én goedkoper. En liefst vandaag nog. Het slakkengangetje waarmee de concurrentietrein op dreef komt, levert niets op. Een stoomfluit, soms, maar geen begeestering, geen concerten, uiteindelijk ook geen innovatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier