Overheid als dienstenplatform

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Tijd om een aantal ‘killer apps’ te maken rond e-government, vindt Vincent Van Quickenborne.

Tijd om een aantal ‘killer apps’ te maken rond e-government, vindt Vincent Van Quickenborne. “Cloud is een essentiële stap”, stelde hij tijdens zijn keynote op de ‘Lift-off towards Open Government’ conferentie in Brussel.

Uittredend minister van ict Vincent Van Quickenborne sloot zich in zijn keynote grotendeels aan bij de plannen van eurocommissaris Neelie Kroes rond e-government waarbij ‘open data’ een van de trefwoorden is. Van Quickenborne acht de tijd rijp om een aantal ‘killer apps’ te ontwikkelen, van zodra een aantal bouwblokken op de juiste plaats vallen. “Cloud is een eerste essentiële stap en opent niet alleen in bedrijven perspectieven maar ook in de overheid”, zei Van Quickenborne. “Security en privacy zijn uiteraard belangrijk, maar het is de manier om meer informatie beschikbaar te stellen aan de burgers”. Van Quickenborne verwees daarbij naar het voorbeeld van andere landen die een ‘hybrid cloud’ aanpak hanteren.

Pleidooi voor open data Een andere belangrijk punt is volgens de uittredende minister dat data ook echt ‘open’ is. Zo verwees hij heel nadrukkelijk naar het incident van de NMBS die aanvankelijk de door studenten ontwikkelde gratis iRail-applicatie met treinregelingen uit de lucht liet halen. “Het heeft even geduurd vooraleer ze het bij de NMBS begrepen hebben. E-government kan niet gegijzeld worden door gesloten systemen“, klonk het.

Volgens Van Quickenborne moeten Europese en Belgische overheden zichzelf herdenken “om niet als dinosaurussen te handelen”. Hij drukte daarbij de uitdrukkelijke hoop uit dat Europa slim zal omgaan met technologie en dat we de kaart van innovatie zullen trekken. “Gewoon door technologie te gebruiken, zullen we ons niet kunnen differentiëren”, besloot hij.

Amerikaanse overheid gaat voor ‘cloud first’ Even later was het de beurt aan Vivek Kundra, de chief information officer van de Amerikaanse overheid. De man was niet ‘fysiek’ aanwezig, maar werd wel in een knappe holografische 3D-weergave op het podium ‘geteleporteerd’. Hij deed het verhaal over hoe de Amerikaanse overheid naar een ‘cloud first’ procurement-policy gegaan is.

Kundra wil it-projecten omvormen tot snelle en modulaire initiatieven, waarbij de cloud een centrale rol toebedeeld krijgt. Het aantal datacenters wordt daarbij fors teruggedrongen. “Alleen bij ‘homeland security’ zijn we al van 240 naar 2 datacenters gegaan”, zei de cio van Obama die de overheid ziet als een platform waarop derde partijen applicaties kunnnen plaatsen. “Facebook en Apple hebben ook een platform gecreërd maar maken niet zelf de applicaties”, trok hij de vergelijking. “Dit is waar open government voor mij om draait”, besloot hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content