Overheid betaalt 5 miljoen per jaar aan beveiliging websites door cyberaanvallen

Er zijn dit jaar twee Vlaamse overheidswebsites gehackt. Zes andere aanvallen konden verholpen worden. Sites moeten steeds beter beveiligd worden. Daardoor lopen de kosten voor de Vlaamse overheid op tot 5 miljoen euro per jaar.

De beveiliging van de websites van de Vlaamse overheid kost elk jaar 5 miljoen euro. Dat de sites goed beveiligd moeten worden, blijkt uit het feit dit jaar al twee websites het slachtoffer van cyberaanvallen werden en bij zes andere een aanval tijdig kon worden gedetecteerd. Dat blijkt uit een antwoord van de Vlaamse administratie op vragen van Vlaams parlementslid Dirk Van Mechelen (Open Vld).

Zopas werd de persoonlijke mailbox van premier Di Rupo gekraakt. Dit maakte pijnlijk duidelijk dat het hacken van websites en mailaccounts een reële bedreiging vormt, zegt Van Mechelen. Hij kwam te weten dat ook www.agoweb.be – de website van het Vlaams Agentschap voor Overheidspersoneel – en www.wordwatjewil.be – die surfers wegwijs wil maken in het onderwijslandschap voor volwassenen – dit jaar het slachtoffer werden van cyberaanvallen. Zes andere aanvallen konden op tijd gedetecteerd en verholpen worden.

“De toenemende aanvallen zorgen ervoor dat de kosten voor de beveiliging van websites sterk zijn gestegen”, zegt Van Mechelen. De prijs voor beheer-, hardware- en softwareonderhoud van de beveiliging loopt op tot 320.000 euro per maand. Daarnaast zijn er ook de eenmalige investeringen die variëren tussen 500.000 en 2 miljoen euro per jaar. De eventuele kosten van de ontwikkeling van de websites wordt niet meegeteld. “De beveiliging van de Vlaamse overheidswebsites kost
toch gauw 5 miljoen euro op jaarbasis.”

Om de kosten beheersbaar te houden, zou het aantal websites binnen de perken gehouden moeten worden, aldus de Open Vld’er. “Het is beter dat bepaalde informatie gegroepeerd aanwezig is.” (Belga/MI)

Partner Content