Overheid is achilleshiel voor Belgische ict-sterkte

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

België is in vergelijking met vorig jaar één plaats gestegen op de technologie-index van het World Economic Forum (WEF). Ons land bezette in 2008 de 25ste plaats en klimt nu naar de 24ste stek. Zwakke plek is de combinatie overheid en ict.

België is in vergelijking met vorig jaar één plaats gestegen op de technologie-index van het World Economic Forum (WEF). Ons land bezette in 2008 de 25ste plaats en klimt nu naar de 24ste stek. Zwakke plek is de combinatie overheid en ict.

Denemarken voert de lijst aan, gevolgd door Zweden, de Verenigde Staten, Singapore en Zwitserland, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Information Technology Report.

De technolgie-index, of Networked Readiness Index (NRI), is een index die weergeeft hoe sterk een land staat in het gebruik van ict. Daarvoor wordt onder andere rekening gehouden met de kostprijs en de toegankelijkheid van breedbandinternet, het aantal internetaansluitingen, de kwaliteit van het wiskunde- en wetenschapsonderwijs en de ontwikkeling van e-government.

Uit het rapport van het World Economic Forum blijkt nog maar eens dat het Belgische onderwijs wereldwijd hoge ogen gooit. Zo staat België wat betreft de kwaliteit van wiskunde- en wetenschapsonderwijs op de derde plaats en ook de kwaliteit van het onderwijssysteem in het algemeen wordt hoog ingeschat (4), evenals de kwaliteit van de wetenschappelijke onderzoeksinstellingen (5) trouwens. Het internetaanbod in de scholen (24) kan daarentegen beter.

Goede punten krijgt België ook voor de samenwerking tussen bedrijven en universiteiten (8ste plaats) en voor de bedrijfsuitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (14).

De Belgische overheid en ict blijft daarentegen een twijfelachtige combinatie, althans volgens de ranglijst van het WEF. Zo staat België wat betreft e-government readiness wel op plaats 24, maar scoort de overheid bijzonder matig op vlak van het stimuleren van ict (54), ict-gebruik (53) en de aanwezigheid van ict in overheidsinstellingen (51).

De top tien van de technologie-index bestaat nog uit Finland, IJsland, Noorwegen, Nederland en Canada. België staat dus op 24ste plaats en moet Groot-Brittannië (15), Oostenrijk (16), Frankrijk (19) en Duitsland (20) voor zich dulden. Aan de staart bengelen Nicaragua, Cambodja, Nepal, Bolivia, Ethiopië, Bangladesh, Burundi, Zimbabwe, Oost-Timor en Tsjaad.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content