Overheid waarschuwt voor professioneel nagemaakte phishingmails ‘vanuit My e-Box’

© DN

De FOD Beleid en Ondersteuning waarschuwt voor nieuwe phishingmails die vanuit My e-Box, de digitale brievenbus van de overheid, afkomstig lijken te zijn. De meeste recent gemelde nepberichten maken onder meer melding van een nieuw aanslagbiljet van de FOD Financiën of een verkeersboete van de FOD Justitie. De phishingmails zijn geformuleerd in foutloos Nederlands en zien er levensecht uit.

‘De recente phishing e-mails zijn bijzonder overtuigend en daarom des te gevaarlijker’, aldus de FOD, die daarom iedereen oproept om extra voorzichtig te zijn bij het openen van links in die berichten. Best kijk je goed naar de afzender van de mails, al roepen ook die adressen dit keer niet onmiddellijk argwaan op. Hetzelfde geldt voor de websites waar de oplichters je naartoe willen lokken, aan de hand van legitiem ogende URL’s.

Verder onderstreept de overheidsdienst dat berichten vanuit My e-Box je altijd zullen aanspreken met je naam en niet met ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Geachte burger’ My e-Box zal ook nooit vragen om bank- of gebruikersgegevens in te vullen, behalve die van je CSAM digitale sleutels. Wie twijfelt aan een mail, kan de toepassing ook openen via de website My e-Box en daar controleren of er effectief een nieuw bericht klaarstaat. Zo niet, dan betreft het een phishingmail.

Wie een nepmail krijgt kan die rapporteren aan het Centrum voor Cybersecurity (CCB) door hem door te sturen naar verdacht@safeonweb.be.

Partner Content