Overheidsdienst draait nog op mainframe van 1984

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De directie-generaal ‘Personen met een handicap’ van de FOD Sociale Zekerheid zit zelf met een enorme handicap. De dienst draait nog een mainframe die 28 jaar oud is, goed voor een jaarlijks onderhoudskost van 1 miljoen euro. De Unisys ClearPath Dorado mainframe dateert uit 1984 en bevat ruim 600.000 dossiers van gehandicapten. De krant De Tijd brengt het verhaal nu omdat de helft van de dossiers naar de gemeenschappen moet overgeheveld worden en dat blijkt geen sinecure met een dergelijke dinosaurus. De mainframe is log, duur en helemaal niet geschikt voor moderne ict-omgevingen. Het jaarlijkse onderhoud alleen al kost 1 miljoen euro. De leasing kost 1,6 miljoen euro per jaar. Het overhevelen van de dossiers blijkt zo goed als onmogelijk en zou tot een grote instabiliteit van het it-systeem leiden.

De directie-generaal ‘Personen met een handicap’ van de FOD Sociale Zekerheid zit zelf met een enorme handicap. De dienst draait nog een mainframe die 28 jaar oud is, goed voor een jaarlijks onderhoudskost van 1 miljoen euro.

De Unisys ClearPath Dorado mainframe dateert uit 1984 en bevat ruim 600.000 dossiers van gehandicapten. De krant De Tijd brengt het verhaal nu omdat de helft van de dossiers naar de gemeenschappen moet overgeheveld worden en dat blijkt geen sinecure met een dergelijke dinosaurus. De mainframe is log, duur en helemaal niet geschikt voor moderne ict-omgevingen. Het jaarlijkse onderhoud alleen al kost 1 miljoen euro. De leasing kost 1,6 miljoen euro per jaar. Het overhevelen van de dossiers blijkt zo goed als onmogelijk en zou tot een grote instabiliteit van het it-systeem leiden.

Sinds 2007 al besliste de ministerraad dat er overgeschakeld moet worden naar een nieuw systeem. Fedict rekende uit dat een nieuw systeem 10 miljoen euro kost maar dat de besparingen enorm zijn. Alleen al aan personeel zou het om 3 miljoen euro per jaar gaan, stelt hoofd van de directie- generaal, André Gubbels in De Tijd. Tijdens de jongste begrotingscontrole werd nu een budget vrijgemaakt van 1 miljoen euro voor de ‘functionele analyse’. Maar het zal snel moeten gaan. Unisys heeft aangekondigd dat de mainframe tegen 2015 niet meer zal worden ondersteund.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content