Overheidsnetwerk bijna aan capaciteitslimiet

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Fedman II, het netwerk dat zowat 100.000 ambtenaren ondermeer internet biedt, dreigt volgend jaar tegen haar breedbandcapaciteit te botsen. Wegens het uitblijven van de regering kon nog geen nieuw contract afgesloten worden. Het netwerk dat door Fedict beheerd wordt, verbindt 25 overheidsinstellingen, waaronder alle ministeries (Federale OverheidsDiensten). In 2006 werd Fedman II toegewezen aan leverancier Colt Telecom, samen met B-Telecom, Brutélé en Belgacom. In maart loopt dat contract af. Omdat er geen regering is kon de nieuwe offerteaanvraag niet uitgestuurd worden en werd het huidige contract dan maar met een jaar verlengd tot maart 2011. Maar de huidige capaciteit met verbindingen van 1 Gbit/s begint stilaan op raken en soms zit Fedman tot bijna 80 procent van de beschikbare bandbreedte.

Fedman II, het netwerk dat zowat 100.000 ambtenaren ondermeer internet biedt, dreigt volgend jaar tegen haar breedbandcapaciteit te botsen. Wegens het uitblijven van de regering kon nog geen nieuw contract afgesloten worden.

Het netwerk dat door Fedict beheerd wordt, verbindt 25 overheidsinstellingen, waaronder alle ministeries (Federale OverheidsDiensten). In 2006 werd Fedman II toegewezen aan leverancier Colt Telecom, samen met B-Telecom, Brutélé en Belgacom. In maart loopt dat contract af.

Omdat er geen regering is kon de nieuwe offerteaanvraag niet uitgestuurd worden en werd het huidige contract dan maar met een jaar verlengd tot maart 2011. Maar de huidige capaciteit met verbindingen van 1 Gbit/s begint stilaan op raken en soms zit Fedman tot bijna 80 procent van de beschikbare bandbreedte. In de loop van volgend jaar zou bij pieken dus weleens tegen die limiet gebotst kunnen worden.

De vrees is nu dat bij het verder uitblijven van de regering, ook de timing voor de nieuwe request for proposal in het gedrang komt, en dan zouden er weleens echt problemen kunnen opduiken. Het nieuwe contract heeft een waarde van 8 tot 9 miljoen euro, verspreid over vier tot vijf jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content