“Overname Novell-patenten bedreiging voor open source”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Dat honderden patenten van Novell zijn overgenomen door een consortium dat geleid wordt door Microsoft, vindt het Open Source Initiative (OSI) een zorgwekkende evolutie.

Dat honderden patenten van Novell zijn overgenomen door een consortium dat geleid wordt door Microsoft, vindt het Open Source Initiative (OSI) een zorgwekkende evolutie.

De non-profit organisatie OSI strijdt voor de belangen van open source software. Het ziet de overname van 882 Novell-patenten door CPTN Holdings, een bedrijvenconsortium dat geleid wordt door Microsoft maar waarin ook Oracle, EMC en Apple participeren, met lede ogen aan. Die overname was een onderdeel van de verkoop van Novell aan Attachmate.

In een brief aan het Duitse kartelbureau schrijft OSI dat de overname een “potentieel nieuwe en nooit eerder voorgekomen bedreiging vormt tegen open source software” en dat het kartelbureau daarom dringend een onderzoek moet instellen.

Zo zouden de bedrijven achter CPTN in het verleden al vijandige statements gemaakt hebben tegen open source. Daarenboven bouwen die spelers precies technologie (besturingssystemen, middleware, virtualisatie, cloud, …) waarvoor bepaalde open source equivalenten te duchten concurrenten zijn.

Ook de geheimzinnigheid die rond de aangekochte patenten hangt, is reden tot bezorgdheid, aldus nog het OSI. Geheimhouding maakt deel uit van zakelijke belangen, klinkt het, maar in dit geval zou best onderzocht worden of die geheimhouding niet gebruikt wordt om ‘fear, uncertainty and doubt’ (FUD) te verspreiden. Ook stelt het OSI dat CPTN geen enkel belang heeft bij het promoten en ondersteunen van open source, daar waar Novell dat wel had. Mogelijk zou CPTN zelfs verdoken patentaanvallen kunnen uitvoeren op open source.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content