Overnamekoorts bij cashrijke it-bedrijven

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Nogal wat grote it-bedrijven hebben het voorbije jaar hun cashreserves met zo’n 40 procent gespekt.

Nogal wat grote it-bedrijven hebben de afgelopen twaalf maanden hun cashreserves met bijna 40 procent gespekt. Ze maken zich mogelijk klaar voor een consolidatie in de sector.

De tien grootste it-bedrijven, waaronder Microsoft, IBM, HP, Oracle en Apple hebben hun cashreserves aangedikt met in totaal bijna 50 miljard euro. De meesten legden hun geldpotje niet aan met het aanbod van aandelen, maar kozen voor de verkoop van schuldpapieren. Apple is nu het rijkste technologiebedrijf met een reserve van ruim 31 miljard euro op de bank.

Eén en ander geeft aanleiding tot speculaties over een consolidatie in de sector. Cisco-ceo John Chambers voorspelde eerder al dat de crisis van vorig jaar een shake-out in de sector zal veroorzaken. IBM kondigde zopas aan dat het tijdens de eerste drie maanden van dit jaar voor 750 miljoen euro overnames had gedaan, vooral van kleinere it-ondernemingen.

Vorig jaar waren er in de ict-sector wereldwijd voor iets meer dan 93 miljard euro overnames, een vijfde minder dan in 2008. Dit jaar werden er tot nu toe nog geen grote overnames of fusies aangekondigd. Mogelijk komt daar op korte termijn verandering in…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content