Overzomeren?

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Veel terrasjes hebben we deze zomer niet gehad. Amper jeu de boules gespeeld. Geen opwaaiende zomerjurkjes. Jammer, toch? De winter overzomerde. Druilerig en bij wijlen guur.

Veel terrasjes hebben we deze zomer niet gehad. Amper jeu de boules gespeeld. Geen opwaaiende zomerjurkjes. Jammer, toch? De winter overzomerde. Druilerig en bij wijlen guur.

Prima weer om door te werken, dat wel. Of om af te haken. Moet ook Steve Jobs gedacht hebben. Hij stapt op, met vlag en wimpel, op het moment dat Apple op z’n hoogtepunt staat. Met 337 miljard dollar de hoogste beurswaarde ter wereld, deze zomer. Slaagde er niettemin in om als een knaapje kleinzielig de Galaxy-tablet te verbieden in Europa.

Van Samsung, sinds deze zomer met een omzet van 134 miljard dollar het grootste ict-bedrijf ter wereld. Boven HP dat, ook deze zomer, besliste om zijn pc-afdeling van de hand te doen. De grootste pc-fabrikant ter wereld, een divisie goed voor zo’n 32 miljard dollar. Enkele dagen eerder nog getafeld over het ‘webOS everywhere’ project, plots de hele rimram in één paniekerige pennetrek weg. Te koop want geen winstgevende toekomst voor hardware.

Software wel? Datzelfde HP koopt het Britse Autonomy voor 10,3 miljard dollar. Het duizelt stilaan, niet alleen bij ceo Leo Apotheker. Dat is bijna twee keer de omzet van Belgacom, het grootste ict-bedrijf in België. Waarvan ceo Didier Bellens zwaar onder vuur kwam na een vermeende corruptie-affaire in godbetert, Bergen. In wiens schaduw het grootste continentale datacenter van Google ligt (geen kat die er ooit binnen mocht, maar soit).

En dat Google nam deze zomer de mobiele afdeling van het zieltogende Motorola over. Ook daar ging 12,5 miljard dollar over de toog. Een zoekrobot die een gsm-bedrijf inpalmt. Er zijn geen zekerheden meer. Zoals er ook geen zomers meer zijn. Maar dat het deze zomer niet stil was in onze ict-biotoop is hiermee duidelijk. En ik voorspel nu al dat het najaar iets warmer zal worden. Niet moeilijk eigenlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content