Oxford: “online gaming niet zo verslavend als gedacht”

. © .

Een grootschalige studie van Oxford University gaat op zoek naar de links tussen online games spelen en verslavingsverschijnselen. Er zijn overeenkomsten, maar die zijn minder dan eerder gevreesd.

Het onderzoek van de Britse universiteit deed een online bevraging bij 19.000 mensen uit de UK, US, Canada en Duitsland. Meer dan de helft van hen speelde recent games online. Twee tot drie procent had vijf of meer symptomen van wat in de VS door specialisten wordt omschreven als ‘internet gaming disorder’. Daarbij gaf één tot twee procent aan dat ze zich ‘significant ongemakkelijk’ voelen omdat ze hun speltijd niet kunnen beperken.

Maar de studie kon geen link vinden tussen een mogelijke verslaving en negatieve gezondheidseffecten. “In tegenstelling tot wat werd voorspeld, vond de studie geen duidelijke link tussen mogelijke verslaving en negatieve effecten op gezondheid. Al is er wel meer onderzoek nodig in een robuuste wetenschappelijke omgeving om te leren of games echt zo verslavend zijn als velen vrezen”. Aldus Dr Andrew Przybylski die de studie publiceerde.

Wel vond de studie dat online gamers drie keer meer opwinding (‘excitement’) ervaren dan anderen verslavingsindicatoren zoals het opgeven van sociale relaties. Drie op vier van de bevraagden vertoonden echter geen symptomen die linken aan verslavend gedrag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content