Packard Bell naar Gateway…en dus naar Acer

Gateway gaat nu zeker zijn ‘voorkooprecht’ uitoefenen op Packard Bell. Acer, dat onlangs op Gateway bood, maakte nooit een geheim van de interesse in de Europese computerbouwer.

Gateway kreeg eind augustus een overnamebod van 710 miljoen dollar van het Taiwanese Acer. Dat had Acer goed bekeken, want met de overname van pc-fabrikant Gateway zou het onrechtstreeks ook Packard Bell kunnen in huis halen.

De firma NEC verkocht namelijk vorig jaar zijn aandelen van PB Holding Company, het moederbedrijf van Packard Bell, aan de zakenman John Hui. Hui is de vroegere eigenaar van eMachines, dat nu onderdeel is van Gateway. Hui was deze zomer in exclusieve gesprekken verwikkeld met het Chinese computerbedrijf Lenovo rond de verkoop van die aandelen (75 procent) van PB Holding Company, zeer tegen de zin van Acer. Gateway bezat echter, via de vroegere link met Hui, blijkbaar een ‘Right of First Refusal’ op de verkoop van die aandelen, waardoor het die vóór andere gegadigden mag kopen van Hui.

Het was dus na het bod van Acer op Gateway niet meer de vraag óf Gateway zijn ‘Right of First Refusal’ (voorkooprecht) op sectorgenoot Packard Bell zou uitoefenen, maar wannéér het dat definitief zou doen. De deal wordt volledig gefinancierd door Acer. Financiële details werden niet officieel bekendgemaakt, maar de Financial Times vernam dat de transactie minder dan 100 miljoen dollar zou kosten. Eind dit jaar of begin volgend jaar zou de overname worden afgerond.

Met de overnames van Gateway en Packard Bell hoopt Acer volgend jaar een omzet te halen van zo’n 20 miljard dollar, tegenover 11,3 miljard dit jaar, een stijging met 30 procent ten opzichte van 2006, en een nettowinst van 250 miljoen dollar. Dat betekent de verkoop van zo’n 24 miljoen computers, als volgt verspreid: 50 procent in EMEA, 20 procent in Noord-Amerika en 20 procent in Azië. In een eerste fase is het bedrijf van plan de afzonderlijke merken te behouden. Zo wordt Acer wereldwijd de nummer drie op de markt voor pc’s (na HP en Dell), en de nummer twee voor laptops.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content