Pakistaanse luchtmacht ontwikkelt tablet

De tablet PAC-PAD 1 is het Pakistaanse antwoord op de Apple iPad.

Ingenieurs van de Pakistaanse luchtmacht hebben, als tussendoortje voor de constructie van straaljagers en moderne wapensystemen, hun antwoord voor de iPad van computerbedrijf Apple ontwikkeld: de tablet PAC-PAD 1.

De tablet werd ontwikkeld met de hulp van Chinese hardware en draait op het besturingssysteem Android 2.3. Het witte toestel is al verkrijgbaar vanaf 200 dollar (150 euro). De PAC-PAD zou lijken op de Indiase tablet Aakash, die in oktober uitkwam en ook op Android draait maar wegens handelsbeperkingen niet in Pakistan beschikbaar is.

PAC staat voor Pakistan Aeronautical Complex, een zwaarbeveiligde fabriek in Karma op 80 kilometer ten noordwesten van Islamabad. Daar wordt de straaljager JF-17 Thunder gemaakt.

Het is eens een andere missie voor de Pakistaanse luchtmacht. Die wordt namelijk vooral opgeroepen om islamistische rebellen te bombarderen die in het bergachtige gebied aan de grens met Afghanistan verscholen zitten.

In Pakistan bekleedt het leger een actieve rol in het politieke leven, hoewel de laatste militaire leider, generaal Pervez Musharraf, in 2008 aftrad. Het leger is er ook actief in onder meer cement- en kunstmestbedrijven en produceert ontbijtgranen.

Bron: DPA/Belga

Partner Content