Panne bij Belnet te wijten aan “combinatie van factoren”

© web

De panne op het netwerk van Belnet, de internetprovider van de Belgische universiteiten, hogescholen, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen, was het gevolg van “een combinatie van factoren”, hardware en software. Dat zegt Belnet vrijdag, na een grondige technische analyse.

Volgens de provider is het de eerste keer in zijn meer dan twintigjarige bestaan dat dit gebeurde.

De analyse werd uitgevoerd door de eigen Belnet-ingenieurs en door de leverancier van optisch transmissiemateriaal. Dat materiaal in één van de knooppunten van het Belnet-netwerk vertoonde afwijkingen. “Het gaat om een defecte kaart die ervoor heeft gezorgd dat er een zogenaamde ‘ethernet loop’ is ontstaan die de goede werking van het netwerk in gedrang bracht. Het mechanisme dat is voorzien om dergelijke loops te vermijden, is wegens de defecte kaart niet in werking getreden. Aangezien de routers die voor de externe connectiviteit zorgden door deze loop werden geïmpacteerd, heeft het hele netwerk zijn connectiviteit verloren”, is de technische uitleg. De defecte kaart werd vervangen en voor verder onderzoek overgebracht naar de leverancier.

Belnet zegt meteen maatregelen te hebben genomen om de connectiviteit zo snel mogelijk te herstellen. Desalniettemin waren ongeveer 200 onderzoeksinstellingen gedurende vier uur afgesloten van het internet. Belnet wijst erop dat dergelijke storing nooit eerder is voorgevallen en betreurt de panne ten zeerste. “We willen onze klanten bedanken voor hun begrip en hun steun in deze uitzonderlijke situatie. Wij doen er alles aan om een gelijkaardig incident in de toekomst te vermijden”, aldus directeur Jan Torreele vrijdag. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content