Parallels Desktop 17 laat Windows 11 draaien op Apples M1-chip
Elk jaar rond deze tijd verschijnt er een nieuwe versie van Parallels Desktop. De software om op een Mac andere besturingssystemen te virtualiseren is alweer toe aan editie 17. De ontwikkelaars hadden er dit keer een serieuze kluif aan. Dat heeft uiteraard alles te maken met Windows 11 en Apples nieuwe M1-processor.
De nieuwste computers van Apple worden niet langer aangedreven door een Intel-processor, maar door de eigen M1-krachtbron van het fruitmerk. Intel en Microsoft waren decennialang twee handen op één buik, en ook Mac-gebruikers konden daardoor moeiteloos Windows en pc-applicaties op hun machines draaien. Daar was zelfs geen Parallels voor nodig, want met Boot Camp voorzag Apple zelf ook al in een manier om Windows als tweede OS te installeren.
Huzarenstukje
Met de M1 verdwijnt die vertrouwde Intel-architectuur. Softwareontwikkelaars moeten hun programma’s stuk voor stuk ‘universeel binair’ maken, om compatibel te zijn met Intel-chips én de nieuwe processor, en ook de developers van Parallels Desktop ontkwamen daar de voorbije maanden niet aan. Dat was echter maar één deel van het – toch wel – huzarenstukje. Er was immers ook nog Microsoft, dat tamelijk onverwacht de komst van Windows 11 aankondigde.
Normaal gesproken draait Parallels Desktop zijn digitale hand niet om voor een volgende Windows-versie. Maar met Windows 11 is iets bijzonders aan de hand. Het stelt niet alleen hogere systeemvereisten dan Windows 10, maar vereist bovendien ook de aanwezigheid van TPM 2.0. TPM staat voor Trusted Platform Module en is een chip waarin onder meer cryptografische sleutels worden bewaard. De technologie bestaat al enkele jaren, maar zit niet standaard in elke pc. En al helemaal niet in een Mac.
De ontwikkelaars van Parallels Desktop 17 hebben dat probleem weten te omzeilen met een virtuele TPM-chip die, net als de echte hardware, ondersteuning biedt voor BitLocker en Secure Boot.
Monterey
Behalve voor Windows 11 is Parallels Desktop 17 ook geoptimaliseerd voor macOS Monterey, dat is de twaalfde versie van Apples besturingssysteem voor Mac-computers die later dit jaar uitkomt. Momenteel kan er al een testversie worden gedownload, en ook die wordt keurig ondersteund door PD17 – zowel op het Intel- als het M1-platform.
Op beide architecturen is Parallels Desktop ook flink sneller geworden, onder meer op het gebied van OpenGL-graphics en 2D-graphics. Het hervatten van een Windows-, Linux- of macOS-sessie gaat zelfs tot 38 procent sneller, claimt de ontwikkelaar. Voor Linux is er voortaan ook ondersteuning voor ‘dynamische resoluties’: wijzig het formaat van het VM-venster, en Linux past de weergave automatisch aan.
Andere verbeteringen die we onthouden zijn de ondersteuning van USB 3.1 (in de praktijk komt dat neer op méér compatibele opslagapparaten), drag-and-drop-functionaliteit voor elke tekst en afbeelding tussen Windows- en macOS-toepassingen, en een Coherence-modus (waarbij macOS- en Windows-apps volledig samensmelten in één interface) die de gebruiker niet langer afleidt met hinderlijke pop-upvensters van opdringerige Windows-toepassingen.
Prijzen en versies
Parallels Desktop 17 kost 79,99 euro in de vorm van een jaarabonnement, of kan eenmalig worden aangeschaft voor 99,99 euro. Voor een upgrade naar een onbeperkt geldige licentie betaal je 49,99 euro. Er is ook een uitgebreidere Pro-versie met een abonnementskost van 99,99 euro per jaar. Tot slot vermelden we nog de gratis probeerversie van PD17, die veertien dagen volledig functioneel blijft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier