Parlement stemt resolutie voor internetneutraliteit

. © iStock

legale Internettoepassingen mogen niet doelbewust worden vertraagd of geblokkeerd. Dat heeft de Kamercommissie infrastructuur unaniem beslist. Tegelijk zijn er toch mogelijkheden voor diensten die gegarandeerde kwaliteit vereisen.

De resolutie vraagt ook aan de regering om op Europees niveau netneutraliteit te verdedigen. naast het vrijwaren van legaal verkeer, pleit de resolutie voor een transparanter netwerkbeheer en een kader voor bijzondere diensten die gegarandeerde kwaliteit vereisen.

“Het is een stap voorwaarts voor onze KMO’s die nu de garantie hebben dat ze innovatieve toepassingen kunnen blijven ontwikkelen die niet geremd worden door operatoren die hun eigen concurrerende diensten ontwikkelen. Buitenlandse voorbeelden toonden de noodzaak van die garantie aan,” aldus N-VA kamerlid Peter Dedecker die de resolutie samen met CD&V’er Roel Deseyn indiende.

Maar de resolutie laat ook ruimte voor andere initiatieven. “Het is belangrijk dat ook de operatoren zelf gespecialiseerde diensten met toegevoegde waarde en bijkomende kwaliteitsgaranties kunnen blijven ontwikkelen.” Het kan hier bijvoorbeeld gaan om video on demand-functies van Belgacom of Telenet die in principe ook via je internetverbinding komen, maar vaak niet meetellen in je gebruikte bandbreedte of downloadvolume.

Dedecker en Deseyn verwijzen in hun mededeling onder meer naar de Amerikaanse FCC dat begin dit jaar de telecomregels aanscherpte waardoor in de VS internetverkeer niet mag worden bevoordeeld ten opzichte van andere internetverkeer. Ook in België zijn er al incidenten geweest. Zo weigerden twee operatoren aanvankelijk voip toe te laten via hun dataverbinding.

“Het internet moet een open platform blijven waar telecomoperatoren of hardware fabrikanten geen voorselectie maken van websites en diensten. Internet is zoals een publieke haven: ieder schip moet welkom zijn. De prijs om voor anker te gaan en de kwaliteit van het lossen en laden mag niet afhangen van de kleur van het schip of zijn bemanning”, besluit Deseyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content