Patentrechtszaak tegen Kickstarter-project rond 3D printing

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Marktleider 3D Systems klaagt nieuwkomer Formlabs en crowdfunder Kickstarter aan voor patentinbreuk.

Marktleider 3D Systems klaagt nieuwkomer Formlabs en crowdfunder Kickstarter aan voor patentinbreuk.

De markt voor ‘3D printing’ (of ‘additive manufacturing’, zoals het nu vaak wordt genoemd) is in volle opbloei. De mogelijkheid om een ontwerp van een product meteen en ter plekke te ‘printen’ biedt al lang mogelijkheden die het produceren van een rudimentair prototype overstijgen. De inplanting van een titanium onderkaak die in 3D werd geproduceerd door het Leuvense Laserwise was begin dit jaar daar een mooi voorbeeld van.

Pionier in deze sector, 3D Systems, heeft nu een proces aangespannen wegens patentinbreuk tegen nieuwkomer Formlabs en tegen Kickstarter – de organisatie die financiering voor projecten bij het grote publiek zoekt. Volgens 3D Systems hebben de oprichters van Formlabs willens en wetens een patent misbruikt om de productiekwaliteit op te voeren. Formslabs stelt dat zijn Form 1 printer met een kostprijs van 2.299 dollar de kwaliteit zou evenaren van printers die tienduizenden dollars kosten, en suggereert dat een aantal relevante patenten ondertussen zijn verlopen. 3D Systems meent over voldoende uitspraken van de oprichters van Formlabs te beschikken waaruit zou blijken dat ze zich bewust waren van het belang van 3D Systems en zijn patenten op deze markt. Het bedrijf uit South Carolina stelt uitdrukkelijk dat Formlabs een inbreuk pleegt op minstens op één van zijn patenten.

Kickstarter aangeklaagd Formlabs deed voor zijn financiering een beroep op Kickstarter, waar meer dan 2.000 gebruikers een totaal van meer dan 2,9 miljoen dollar samenbrachten – een voorbeeld van ‘crowdfunding’. Omdat Kickstarter van dit bedrag 5 procent voor zichzelf houdt, beschouwt 3D Systems de organisatie als medeplichtig aan de schade die 3D Systems werd berokkend. Meteen is dit de eerste rechtszaak van dit type waar Kickstarter in betrokken raakt. De organisatie reageerde nog niet, maar allicht kan dit een domper zetten op het enthousiasme waarmee derden intekenen op projecten die op Kickstarter worden voorgesteld. Het is immers allicht niet uit te sluiten dat een bedrijf dat zich benadeeld voelt, ooit de individuele bijdragers aanpakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content