Pc-markt op laagste peil sinds 2009

© Reuters

De heropleving van de pc-markt wordt alweer getemperd. Jaar op jaar zijn er het afgelopen kwartaal 6,7 procent minder computers verkocht. De markt blijft onder druk, al is er wel een verklaring voor de terugval.

In de eerste drie maanden van het jaar zijn er wereldwijd 68,5 miljoen pc’s verkocht volgens marktonderzoeker IDC. Dat is minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel iets meer dan wat IDC zelf had verwacht gezien de omstandigheden.

De markt zit momenteel op het laagste punt sinds het eerste kwartaal van 2009. Volgens IDC ligt dat aan een aantal redenen. De overstap van XP naar Windows 8 zorgde vorig jaar voor een groei die nu weer stilvalt, maar ook de matige economie en koersschommelingen (zoals de sterk stijgende dollar) maken dat dat consumenten en bedrijven momenteel niet investeren in nieuwe pc’s.

Mede daarom nuanceert IDC dat een vergelijking voor Europa moeilijk correct valt weer te geven omdat het eerste kwartaal van 2014 bijzonder goed was door de vervanging van veel XP-toestellen. Maar ook het stopzetten van promoacties op kleine (tot 15 inch) notebooks met Windows 8 deden de cijfers terugvallen ten op zichte van eerdere periodes.

Wie koopt wie?

Jay Chou, senior research analist bij IDC wijst er op dat de markt onder een enorme prijsdruk zit.. “Het volume van (goedkope) instaptoestellen maskeert een zwakke vraag naar duurdere systemen die net nodig zijn om het ecosysteem van de pc-markt overeind te houden.” Zo komen veel premium computerfabrikanten stilaan in het vaarwater van spelers in de middensegmenten van de markt. “Naarmate meer spelers moeite hebben om te concurreren, kan je er van uitgaan dat er consolidaties komen.”

Als we kijken naar de belangrijkste fabrikanten dan blijft Lenovo de grootste computerbouwer, gevolgd door HP, Dell, Acer en Asus.

.
.© IDC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content