Pc-markt ten vroegste in 2018 stabiel

© iStock

De wereldwijde pc-markt blijft klappen krijgen van tablets en andere toestellen. Marktanalist IDC verwacht dat het aantal verkochte pc’s pas binnen een paar jaar weer stijgt.

Dit jaar zullen er 5,4 procent minder pc’s verkocht worden dan vorig jaar. Dat cijfer op zich is vreemd genoeg positief, want het is beter dan de daling van 10,6 procent die de markt in 2015 kende. Naar 2017 toe verwacht IDC nog een daling van 1,1 procent. Tegen 2018 kan er weer groei zijn, al lijkt ook dat zeer voorbarig.

De oorzaken lopen uit elkaar. Waar de pc in de afgelopen jaren vooral concurrentie kreeg van tablets, is dat dit jaar (nu de tabletmarkt zelf in elkaar zakt) vooral concurrentie van tablets met vastklikbare toetsenbord en grote schermen. Ook het feit dat Windows 10 vrij vlot op oudere hardware draait zorgt dat sommige gebruikers hun aankoop uitstellen. Daar bovenop blijft de pc-markt maar in beperkte mate innoveren.

In het algemeen krijgen vooral de desktopcomputers het lastig. Waar wel groei in zit voor de komende jaren zijn de ultradunne notebooks en de convertibles, dat zijn pc’s die je kan omdraaien tot tablet. Ook laptops kleiner dan 14 inch zullen groeien net zoals computers in het laagste segment.

In grote lijnen komt het er op neer dat de pc-markt langzaam blijft afkalven, maar wel een zekere massa behoud. Die wordt vooral in stand gehouden omdat veel gebruikers hun toestel uiteindelijk wel vervangen. Maar het is duidelijk dat de pc vandaag niet langer de voornaamste thuiscomputer, maar hooguit één van de thuiscomputers is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content