Pc-markt valt alweer sterk terug

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De wereldwijde pc-markt is in het eerste kwartaal van 2009 met 6,5 procent teruggevallen.

De wereldwijde pc-markt is in het eerste kwartaal van 2009 met 6,5 procent teruggevallen.

67,2 miljoen stuks werden er in het eerste kwartaal van dit jaar verscheept: vorig jaar was dat nog 6,5 procent meer, aldus onderzoeksinstituut Gartner.

Of daarmee het dieptepunt van de crisis bereikt is, is volgens Gartner koffiedik kijken. De analisten zien wel dat her en der – vooral in de Verenigde Staten – de stocks weer aangevuld worden, maar waarschuwen ervoor dat dit niet als een algemene heropleving in de vraag naar pc’s mag gezien worden.

HP is wereldwijd overigens nog steeds de marktleider in pc’s, met 19.8 procent van het totale aantal verscheepte toestellen. Het zijn vooral de laaggeprijsde mobile pc’s die bij HP het mooie weer maken.

Dell en Acer sloten het kwartaal af met een nagenoeg gelijklopende omzet: goed voor een gedeelde tweede plaats. Dell werd voor een flink stuk naar beneden getrokken door de al te sterke afhankelijkheid van de professionele markt, terwijl Acer extra verkoop kon noteren in het segment van de goedkope mobile pc’s.

Volgens Gartner-analist Mikako Kitagawa zijn de mobile pc’s duidelijk de groeimotor voor de pc-industrie. Langs de andere kant verwacht hij wel een sterke omzetdaling in de hele industrie, net omwille van de lagere gemiddelde verkoopprijs van zulke toestellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content