Pc-verkoop groeit (een klein beetje)

Wereldwijd is er een lichte groei voor de pc-markt. Lenovo blijft marktleider. © .

De markt voor personal computers kruipt uit het dal. Er is een lichte stijging in het vierde kwartaal en de nieuwe marktleider verstevigt zijn positie.

In het vierde kwartaal werden er volgens Gartner wereldwijd 83,7 miljoen toestellen verscheept. Een stijging van één procent. De Emea-regio doet het nog beter met een groei van 2,8 procent, goed voor 26,5 miljoen toestellen. Voor onze regio is het daarmee het vierde groeikwartaal op rij nadat de verkoop jarenlang afkalfde ten voordele van smartphones en tablets. Een trend die nog steeds aan de gang is in opkomende markten.

Wereldwijd blijft Lenovo marktleider met bijna een vijfde van de markt in handen, gevolgd door HP, Dell, Acer en Asus. Binnen Emea zijn de spelers identiek, maar de verhoudingen anders. Hier blijft Hewlett-Packard het meeste toestellen verkopen gevolgd door Lenovo, Acer, Asus en Dell. Alle spelers uit de top vijf groeien, behalve Asus dat in onze regio 8,4 procent moet prijsgeven.

De pc-verkoop gaat er in Europa, Midden-Oosten en Afrika licht op vooruit. HP blijft marktleider.
De pc-verkoop gaat er in Europa, Midden-Oosten en Afrika licht op vooruit. HP blijft marktleider.© Gartner.

De groei binnen Emea is vooral te danken aan een sterk eindejaar waarin low end Windows notebooks de verkoop een boost gaven. “De lage prijzen waren genoeg om consumenten weg te houden van Androidtoestellen (zoals een chromebook, nvdr), maar hadden een negatieve impact op de gemiddelde verkoopprijs en de verkoopsmarges,” zegt Isabelle Durand, pricipal research analyst bij Gartner. Dit in tegenstelling tot de Eurasia regio (Rusland) waar de spectaculaire val van de Roebel de markt in shock bracht wat resulteerde in slechtere cijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content