PC-verkoop: Lenovo zit HP op de hielen

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De pc-markt blijft stagneren. En daar profiteert Lenovo van die alsmaar dichter naar de eerste plaats van HP kruipt.

De pc-markt blijft stagneren. En daar profiteert Lenovo van die alsmaar dichter naar de eerste plaats van HP kruipt.

In het tweede kwartaal van 2012 klokte de wereldwijde pc-verkoop af op 87,5 miljoen toestellen, oftewel een quasi verwaarloosbare daling met 0,1 procent. HP slaagt er opnieuw in om de positie van marktleider te behouden, met 14,9% marktaandeel. Maar Lenovo zit HP wel op de hielen. Lenovo zag de verkoop in het tweede kwartaal met 14,9% stijgen tot welgeteld 14,7% marktaandeel. De derde plaats is voor Acer dat 3,6% vooruit ging tot 11% marktaandeel.

Dell moet een daling met 11,5% incasseren en haalt nog 10,7% op de wereldwijde pc-markt. Het bedrijf verliest daarmee de derde plaats. Toch ook even de sterke vooruitgang van Asus aanstippen dat nu 7% marktaandeel heeft: met dank aan een verkoopstijging van bijna 39% in het tweede kwartaal. De cijfers van Gartner omvatten voor de duidelijkheid desktops, laptops en ook de mini-notebooks. Tablets of ultrabooks zijn hier niet in opgenomen.

Op de Noord-Amerikaanse markt – die overigens 5,7% daalt – ziet de top-5 er als volgt uit: HP (25%), Dell (21,7%), Apple (12%), Acer (8,5%) en Toshiba (8,2%). In de emea-zone, steeg de verkoop lichtjes met 1,9% tot 25,1 miljoen toestellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content