Pc-verkoop naar 285 miljoen stuks

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De verkoop van pc’s stevent dit jaar af op een totaal van 285 miljoen stuks, 2 procent minder dan de 291 miljoen stuks die in 2008 werden verkocht. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner.

De verkoop van pc’s stevent dit jaar af op een totaal van 285 miljoen stuks, 2 procent minder dan de 291 miljoen stuks die in 2008 werden verkocht. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner.

De nieuwe voorspelling is een stuk gunstiger dan die uit juni, toen de voorspellers rekening hielden met een daling van 6 procent ten opzichte van 2008. “De vraag naar pc’s ontwikkelt zich krachtiger dan gedacht, vooral in de VS en in China”, zegt onderzoeksdirecteur George Shiffler van Gartner.

Ook de verkoop van portable pc’s trekt aan, terwijl de verkoop van desktopsystemen vertraagt. “Wij verwachten dat de verkoop in het vierde kwartaal een plus zal laten zien ten opzichte van het laatste kwartaal 2008”, zegt Shiffler.

De verkoop in de eerste helft van dit jaar kwam 4,4 procent lager uit dan in de eerste helft van 2008. Groei van de afzet van pc’s zit er volgens Gartner niet in, tenzij er wonderen gebeuren. Om het jaar met groei te kunnen afsluiten zou de verkoop in de tweede helft van het jaar ruim 4 procent boven dezelfde periode in 2008 moeten uitkomen. Maar ook met de introductie van Windows 7 dit najaar lijkt dit onwaarschijnlijk.

De afzet van mini-notebooks groeide sterk in het tweede kwartaal van 2009, maar ondervond sterke concurrentie van goedkopere gewone notebooks. Daardoor ontstond een druk op de prijs van pc’s in het algemeen. Gartner heeft zijn voorspelling voor de verkoop van mini-notebooks naar boven bijgesteld. Het bureau voorziet nu een verkoop van 25 miljoen stuks in 2009. In mei voorspelde Gartner nog een verkoop van 21 miljoen stuks. Voor 2010 rekenen de onderzoekers op een verkoop van 37 miljoen stuks. Daarmee komt er een einde aan de groei van het marktaandeel van de mini-notebooks, voorziet Gartner.

“Gemeten naar aantallen wordt 2010 een aanzienlijk beter jaar voor de pc-markt”, zegt Shiffler. “We voorspellen een groei in aantallen met 12,6 procent door een flinke groei van het aantal mobiele pc’s en groei in het aantal desktopsystemen doordat oudere systemen weer vervangen gaan worden. De gemiddelde prijs van de pc’s zal waarschijnlijk blijven dalen, waardoor de omzet uit pc-verkoop min of meer gelijk zal blijven.”

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content