PC@work-project Justitie krijgt geen nieuwe naam

© Belga
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het gemor bij het Vlaams-Brabantse ict-bedrijfje PC@Work zorgt niet voor actie bij de FOD Justitie.

Het gemor bij het Vlaams-Brabantse ict-bedrijfje PC@Work zorgt niet voor actie bij de FOD Justitie.

Stijn Van Lommel-Wuestenberg, zaakvoerder van PC@Work in Boutersem, was er na de lancering van het gelijknamige pc-project van Justitie niet gerust in. “Wat als het andermaal mis loopt? Kan het imago van PC@Work bvba dan mee in de brokken delen?”, klonk het op deze website. Hij ging op zoek naar juridisch advies. Matthias Dobbelaere van MyLex oordeelde dat de keuze van de projectnaam bij de FOD Justitie een beetje slordig en onverstandig was, maar dat PC@Work op dit moment moeilijk een zaak zou kunnen maken op basis van het merken- of handelnaamsrecht.

Dat is ook het standpunt van de FOD Justitie, dat daarom de naam ook niet zal wijzigen. “Het ict-project heet binnen onze organisatie officieel “PC@work – standaardisatie van de werkposten / standardisation des postes de travail””, zegt Sharon Beavis, persattaché van de FOD Justitie. “Het project gaat gepaard met een specifiek logo. Bovendien gaat het in deze context wel degelijk om een ‘project’. Dat heeft bijgevolg hoogstens een tijdelijk karakter.” Ook de stelling van Dobbelaere dat PC@Work wel erg ‘generiek’ is qua benaming om er bepaalde ‘rechten’ over op te eisen wordt herhaald door Beavis. “PC@work wordt in heel wat landen gebruikt als (handels-)naam wat erop wijst dat de naam geen uniek maar eerder een generiek karakter heeft.”

Maar als het pc-project bij Justitie zou mislopen, met de bijhorende negatieve media-aandacht, heeft Van Lommel-Wuestenberg volgens Dobbelaere wel degelijk recht van spreken. “Het spreekt voor zich dat de bvba zich wel nog altijd kan richten op het vertrouwde artikel 1382 B.W. over buitencontractuele foutaansprakelijkheid. Op basis van dat artikel moet de bvba drie zaken aantonen: fout (door de overheid), schade (reputatie, inkomstenverlies) en causaal verband (komt het reputatieverlies/inkomstenverlies door de acties van de overheid?). Theoretisch gezien lijkt dat erg plausibel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content