Pentax virtualiseert zijn opslag

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Pentax, bekend van de camera’s en lenzen, heeft in Zaventem met de hulp van it-dienstenleverancier Cheops zijn opslagsystemen gevirtualiseerd en redundant gemaakt.

Pentax, bekend van de camera’s en lenzen, heeft in Zaventem met de hulp van it-dienstenleverancier Cheops zijn opslagsystemen gevirtualiseerd en redundant gemaakt.

Het Pentax European Distribution Center (PEDC) in Zaventem moet instaan voor de bevoorrading van heel Europa en het Midden-Oosten. Om draaiende te blijven Pentax op zoek naar een oplossing voor opslagredundantie. “We hadden wel al twee opslagsystemen maar die werden op fysiek serverniveau gemirrord”, legt Wannes Engelen uit, it-manager van Pentax. “Omdat we intussen al onze minder bedrijfskritieke oplossingen gevirtualiseerd hadden, was onze redundantie echter verdwenen.”

Voor de oplossing werd uiteindelijk het Antwerpse Cheops aangesproken. Dat installeerde twee onafhankelijke HP EVA-SAN systemen op twee verschillende locaties met daartussen glasvezel. Door de hele omgeving te virtualiseren met VMware ESX en FalconStor werd de replicatie van de gegevens en de redundantie verzekerd. In de zomer wordt nog de back-up onder de loep genomen.

Het hele project kostte Pentax 200.000 euro. De oplossing moet Pentax kosten besparen, al is dat volgens Engelen niet echt in harde cijfers te gieten: “Eenvoudiger beheer, optimaler gebruik van de hardware, … En een fatsoenlijke disaster recovery natuurlijk. Als het distributiecentrum 1 dag stilligt, kost dat het bedrijf 25.000 tot 30.000 euro.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content