Philips maakt apparaten bestuurbaar met spraak-, oog- en hersencommando’s

© iStock

Philips zegt de komende jaren te gaan investeren in een techniek die het mogelijk maakt apparaten te besturen via spraak-, oog- en hersencommando’s. Onder meer patiënten met spierziekten als ALS kunnen ermee geholpen worden.

Met de nieuwe ‘brainwave’-technologie – waarvan Philips samen met zijn partner Accenture een eerste versie heeft ontwikkeld die de komende tijd getest wordt – krijgen mensen in de nabije toekomst de mogelijkheid om thuis eenvoudig een tv, tablet of ander elektronisch apparaat te besturen met hun ogen of gedachten.

Met de aangekondigde bezuinigingen in de gezondheidszorg denkt Philips dat daar een belangrijke rol is weggelegd voor nieuwe technologie. Wanneer bijvoorbeeld ALS-patiënten de controle over hun spieren en ogen verliezen, kunnen ze de Philips-producten thuis of in het ziekenhuis met behulp van hun hersenen toch bedienen.

“Zaken als de cv lager zetten of een zonnescherm uitklappen; het zijn allemaal toepassingen die eventueel kunnen worden ingepast”, stelt projectleider Bob Koppes. “Maar ook voor ziekenhuizen kan het uitkomst bieden, bijvoorbeeld met het omhoog of omlaag zetten van een ziekenhuisbed. Of als het voor een patiënt niet meer mogelijk is om zijn stem te gebruiken. Via de gecombineerde technologie is het dan toch mogelijk zich verstaanbaar te maken.”

Koppes kon niet zeggen wanneer het systeem beschikbaar komt en hoeveel geld er gemoeid is met de ontwikkeling ervan. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content