Philips toont force feedback jas

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Op de World Haptics Conference in Salt Lake City toonde Philips een opmerkelijk kledingstuk: een jas met ‘force feedback’ technologie.

Op de World Haptics Conference in Salt Lake City toonde Philips een opmerkelijk kledingstuk: een jas met ‘force feedback’ technologie.

Dat Philips met intelligente kledij experimenteert is geen nieuws. Zo experimenteert de fabrikant bijvoorbeeld al een hele tijd met kledij die van kleur verandert al naargelang je gemoedsinstelling. Maar een force feedback-jas: dat is toch echt wel iets nieuws in het gamma.

De jas kan op 64 verschillende plaatsen prikkels afgeven op het lichaam. Dat gebeurt via vibraties, die vergelijkbaar zijn met diegene die bijvoorbeeld een gamecontroller genereert. De jas werd echter niet zozeer voor gamers, maar wel voor filmenthousiastelingen ontwikkeld.

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is het niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld een pijnstoot voelt wanneer de held op het scherm de boef in kwestie een oplawaai verkoopt. Een van de onderzoekers achter het project legde aan Toms Hardware uit dat het de bedoeling is dat je als kijker mee in de film gezogen wordt en een soortgelijke ervaring beleeft. Je moet dus eerder denken aan rilling die door het lichaam gestuurd worden op momenten dat het spannend wordt, of aan miniscule, opeenvolgende trillingen die het effect van een verhoogde hartslag simuleren. Overigens is de jas voorlopig nog niets meer dan een technologisch experiment.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content