Philips voelt impact handelsoorlog China en VS

Naast medische en niet-medische gezondheidstoestellen zet Philips ook stevig in op professionele ziekenhuistoestellen zoals deze Azurion voor beeldgeleide interventies.

De aanhoudende handelsoorlog tussen China en de VS wordt ook door het Nederlandse zorgtechnologieconcern Philips gevoeld. Hogere tarieven tussen de economische grootmachten zorgen voor een daling van de winstmarges bij Connected Care, zegt het bedrijf.

Een en ander moet blijken uit een financiële update voor het derde kwartaal. Dat ziet er namelijk niet geweldig uit voor de divisie Connected Care. Philips probeert 78 miljoen euro af te schrijven, naar eigen zeggen een erfenis van een eerdere overname. Het bedrijf wijst onder meer op een lagere productie in fabrieken om de voorraden te verminderen.

Pogingen om de negatieve impact te verzachten, pakten volgens het bedrijf ook niet geheel volgens plan uit. Topman Frans van Houten noemde vooral de dalende marges bij Connected Care teleurstellend. Dat is de divisie die onder meer oplossingen bedenkt voor het efficient leveren van informatie tussen arts en patiënt. Hij steekt die dalende marges (naar verwachting 4,5 procentpunt lager) onder meer op de hogere tarieven. Over de prestaties van Diagnosis & Treatment en Personal Health was hij dan weer wel te spreken.

Philips gaat voor het derde kwartaal uit van een totale omzet van 4,7 miljard euro. Het bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit op 583 miljoen euro. De groei van het aantal nieuwe orders zal in het derde kwartaal vlak zijn, na een groei van 11 procent een jaar eerder. Voor volgend jaar rekent Philips op een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent. Philips publiceert zijn definitieve kwartaalcijfers op 28 oktober. Op de beurs van Amsterdam ging het aandeel gisteren 7,5 procent onderuit.

Partner Content