Plagiaat nekt computerschaak-kampioen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Rybka – de wereldkampioen computerschaken van de voorbije vier jaar – en zijn programmeur Vasik Rajlich blijken schuldig aan grof softwareplagiaat, aldus de ICGA.

Rybka – de wereldkampioen computerschaken van de voorbije vier jaar – en zijn programmeur Vasik Rajlich blijken schuldig aan grof softwareplagiaat, aldus de ICGA.

In de voorbije jaren was er blijkbaar beroering ontstaan over de snelle opgang die het schaakprogramma ‘Rybka’ (‘visje’) maakte. Zo werden er vragen gesteld over mogelijk softwareplagiaat door de auteur, Vasik Rajlich. In het bijzonder maakte Rybka een grote sprong vooruit met de versie Rybka 1.0 Beta, die een half jaar na de versie 2.1 van het progamma Fruit 2.1 uitkwam. Op iets meer dan een jaar steeg de geschatte ELO rating van 2064 tot 2919, terwijl voor een nieuwe software een stijging met 50 à 100 ELo per jaar meer gebruikelijk is.

De International Computer Games Association heeft nu na een uitgebreid onderzoek (met een rapport op chessvibes.com) geoordeeld dat Rybka inderdaad de engines van twee andere progamma’s – Fruit en Crafty – heeft geplagieerd, inclusief de overname van positie evaluatiesystemen en het gebruik van code zonder bronvermelding.

Als straf wordt Rybka de wereldkampioentitels van 2007 tot 2010 ontnomen, en moet Rajlich het prijzengeld terugbetalen. Bovendien wordt hem een levenslang verbod op deelname aan evenementen georganiseerd door de ICGA opgelegd, en in het bijzonder aan het wereldkampioenschap computerschaken.

In het bijzonder wordt Rajlich kwalijk genomen dat hij bij herhaling het plagiaat heeft ontkend en door zijn bedrog de inkomsten van andere programmeurs heeft geschaad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content