Google Chrome wil functie uitbrengen die IP-adres verbergt

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Google gaat testen uitvoeren voor een ‘IP Protection’ functie voor de Chrome browser. Die moet privacy verhogen door het IP-adres van gebruikers te verbergen via proxy servers.

Het idee achter de nieuwe functies is dat IP-adressen websites en diensten toelaten om je pc te tracken doorheen het web, en zo een overkoepelend gebruikersprofiel te creëren. Een beetje zoals third party cookies, maar dan zonder de mogelijkheid om ze te blokkeren. IP-adressen worden echter ook gebruikt om de doorstroom van verkeer op het web te regelen, en om bijvoorbeeld fraude te vermijden.

Chrome’s ‘IP Protection’ wil het verkeersdilemma alvast oplossen door gebruikers van specifieke domeinen via proxy servers te sturen. De bedoeling, zo zegt Google nog, is dat de oplossing continu evolueert naarmate het web verandert.

Trage uitrol

In een eerste fase komt de functie als een opt-in. De test begint in de Verenigde Staten en Google zal de functie ook regio per regio uitrollen, om lokale opmerkingen mee te kunnen nemen. De eerste gebruikers zullen ook alleen via een proxy van Google zelf verstuurd worden, wanneer ze naar Google’s eigen domeinen surfen.

Om misbruik te voorkomen, wordt er gekeken naar een authenticatieserver bij Google, die toegangstokens tot de proxy geeft, en een quota aanhoudt voor elke gebruiker.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content