Analyse | iOS

VS naar de rechter om monopoliepositie Apple

De teaser voor het Wonderlust-event van Apple op 12 september 2023. © Apple
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Amerikaanse Justitie heeft Apple voor de rechter gedaagd voor diens ‘anticoncurrentiële’ en ‘monopolistische’ praktijken rond de iPhone. Het gaat om de eerste grote antitrustzaak van de regering-Biden tegen het Amerikaanse technologieconcern.

Nadat het in Europa al meermaals boetes kreeg voor monopoliegedrag, is nu ook de Amerikaanse regering een proces gestart tegen Apple. Maar ook de Amerikaanse ministerie van Justitie stapt nu samen met zestien staten naar de rechter. De regering verwijt Apple dat het rivalen de toegang ontzegt tot de hardware- en softwarefuncties van zijn smartphone, en op die manier innovaties bemoeilijkt. In principe verwijt Justitie Apple van een ‘lock-in’-strategie, die het gebruikers moeilijk moet maken om van smartphonemerk te wisselen.

Groene bubbels en walled gardens

Het is al langer bekend dat Apple-producten vooral het best samenwerken met andere Apple producten. Een Apple Watch werkt alleen met een iPhone samen, bijvoorbeeld, en zelfs berichten sturen van Apple naar Android en andersom leidt tot een ander resultaat dan tussen twee Apple telefoons. De ondertussen beruchte ‘groene tekstballonnen’ zijn een gevolg van de limieten die Apple zet op toestellen en apps die van buiten het eigen ecosysteem komen. Dat heeft geleid tot sociale druk om bij Apple-producten te blijven, zo meldt de Amerikaanse Justitie in haar aanklacht. In de VS zou die druk nog hoger zijn, omdat zo’n 85% van de mensen daar een iPhone heeft. In Europa en veel andere delen van de wereld is Android het dominante systeem.

Daarnaast ligt het bedrijf ook onder vuur voor om de manier waarop het betalingen regelt. Derde bedrijven die in-app aankopen op iOS willen uitvoeren, moeten daarvoor langs de Apple app store passeren. Daardoor krijgt Apple ook telkens een commissie op elke aankoop die een gebruiker doet. Dat geldt overigens ook voor banken die betalingen via Apple Pay verwerken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung en Google, strijkt Apple dus commissies op van elke betaling die met zijn draadloze betalingsdienst wordt gemaakt.

Precedent

Apple zegt in een eerste reactie te vrezen dat deze rechtszaak een ‘gevaarlijk precedent’ zal creëren, ‘waarbij de regering zwaar zal wegen op de ontwikkeling van technologie voor het grote publiek’. ‘Deze gerechtelijke actie vormt een bedreiging van wie we zijn en van de principes die de Apple-producten onderscheiden op een zeer concurrentiële markt’, zegt het bedrijf.

Apple geeft al jaren aan dat het de appstore-betaalmogelijkheden ziet als de enige manier om privacy en veiligheid te garanderen, maar die redenering wordt niet overal gevolgd. Onder meer Epic, maker van Fortnite, en Spotify hebben Apple al voor de rechter gesleept om zijn betalingspraktijken. De EU gaf Apple eerder deze maand een boete van 1,8 miljard euro wegens het misbruik van zijn machtspositie in de markt voor muziekstreamingdiensten. Het bedrijf ging daartegen in beroep. In de EU heeft Apple al aanpassingen aan die regeling voorgesteld om tegemoet te komen aan de Digital Markets Act.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content