Canadese ondernemer aast op TikTok aan koopjesprijs

© Getty
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

De Canadese ondernemer Kevin O’Leary wil TikTok overnemen als dat door de Amerikaanse overheid wordt verboden. Hij plant daarvoor een bod dat een pak lager ligt dan het bedrijf waard zou zijn, gezien het – geheime – algoritme achter het van oorsprong Chinese platform niet zou worden verkocht.

Het plan van O’Leary, oprichter van Softkey Software Products en bekend televisiegezicht in Canada, vloeit voort uit het voornemen van de Amerikaanse overheid om TikTok-eigenaar ByteDance te verplichten zijn platform te verkopen. Toch ligt zijn startbod van twintig à dertig miljard dollar een pak lager dan de 220 miljard dollar waarop het microvideo-platform wordt gewaardeerd.

O’Leary baseert zijn lage bod op het vermoeden dat het achterliggende algoritme, waarop het succes van de app is gebouwd, niet zal worden mee verkocht. Hij zou dus enkel een – weliswaar waardevol – merknaam en zijn 170 miljoen gebruikers kopen, zonder data, zo stelde hij op de Amerikaanse zender CNBC. De koper zou de algoritmes moeten emuleren met eigen code, en het platform omvormen ‘van TikTok China naar TikTok U.S.A.’ En dus past de waardeverlaging.

‘Dit is de meest complexe deal ooit in sociale media’, zegt hij, ‘en ik moet een nieuw algoritme bouwen: interessant en leuk.’ In een gesprek met TheStreet.com klinkt het dat hij op dag één het hele algoritme zou herschrijven, ‘zodat je als gebruiker geen verschil zou merken.’ Daarbij zou ook elk achterpoortje sluiten waarlangs data bij de Chinese overheid kan belanden.

Minstens vijftig procent kans

Eerder in maart stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor een wetsvoorstel dat TikTok-eigenaar ByteDance zou dwingen om zijn wereldwijde vlaggenschip-app af te stoten of een effectief verbod tegemoet te zien. Het kan echter nog maanden duren voordat er wetgeving met betrekking tot TikTok in de Senaat op tafel ligt.

De vraag is ook of de Chinese overheid ByteDance zal toestaan TikTok te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. O’Leary zelf schat de kans op een verbod op minstens vijftig procent in, ergens begin volgend jaar als de Amerikaanse presidentsverkiezingen achter de rug zijn. Hij wil tegen dan voorbereid zijn op de mogelijkheid het platform te kopen. Voor de aanschaf heeft hij overigens ook de zegen van het Witte Huis nodig, gezien de implicaties van TikTok voor de nationale veiligheid. O’Leary zegt daarover al gesproken te hebben met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump, en is van plan ook zittend president Joe Biden, kandidaat om zichzelf op te volgen, te benaderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content