Na Google stopt ook Meta vanaf 10 oktober met politieke advertenties. De Europese wetgeving daarover is volgens het bedrijf ‘onwerkbaar’.
Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, laat vanaf 10 oktober niet langer toe dat politieke partijen advertenties plaatsen op het platform. Gewone posts zijn wel nog mogelijk, maar die kunnen niet meer gepromoot worden zoals vandaag het geval is.
Het bedrijf doet dat naar aanleiding van de TTPA, de Transparency and Targeting of Political Advertising regels. Die eisen dat platformen zoals Meta of Google bij politieke advertenties tonen wie er heeft betaald voor de advertentie, aan welke verkiezingen ze gelinkt zijn, hoeveel er voor werd betaald en welke targetingtechnieken zijn gebruikt. De regels moeten onder meer manipulatie en buitenlandse inmenging voorkomen.
Meta heeft al enkele jaren een advertentiebibliotheek waar dergelijke informatie te vinden is, maar zegt dat de nieuwe wetgeving ‘verschillende operationele uitdagingen en juridische onzekerheden’ met zich meebrengt.
Druk uitoefenen
Of dat echt zo is, lijkt twijfelachtig. Meta is het bedrijf dat technisch in staat is om haar eigen AI-systemen te ontwikkelen en kan tot in detail te volgen wat je online doet, ook in incognitomodus. Dat staat in schril contrast met het niet kunnen implementeren van Europese wetgeving.
Mogelijk is de stopzetting van politieke advertenties dan ook eerder een signaal aan politici, die Facebook graag gebruiken voor hun communicatie, in de hoop om de wet alsnog af te zwakken. In het verleden dreigde Meta wel vaker met het uitsluiten of uitstellen van diensten in Europa omdat het zich niet kan vinden in de wetgeving.
In de marge daarvan worden ook advertenties rond ‘social issues’ niet meer toegestaan. Het gaat niet in detail over wat daar precies onder valt. Vermoedelijk gaat het om thema’s die niet puur politieke boodschappen zijn, maar wel daaraan gelinkt zijn. Denk daarbij aan vakbonden die een promotionele post maken rond werkloosheid. Al zal nog moeten blijken welke definitie Meta daar hanteert.