Turkije blokkeert toegang tot Instagram, vermoedelijk om berichtgeving rond dood Hamasleider te censureren

Screenshot

Turkije heeft vrijdag zonder uitleg de toegang geblokkeerd tot het sociale medium Instagram. De demarche komt er nadat een Turkse topverantwoordelijke het Amerikaanse platform had beschuldigd van censuur.

Heel wat gebruikers die in Turkije wonen meldden op X dat ze hun Instagram-feed niet meer kunnen vernieuwen. Toezichthouder BTK publiceerde intussen op zijn website een passage waarin staat dat ‘instagram.com geblokkeerd is als gevolg van een besluit dat dateert van 02/08/2024’, zonder meer details te verschaffen.

De communicatiedirecteur van de Turkse president, Fahrettin Altun, had woensdag felle kritiek geuit op het platform en stelde toen dat het ‘mensen verhindert om condoleanceberichten te posten voor het martelaarschap van (Hamas-leider Ismail) Haniya’. ‘Dit is een zeer duidelijke en flagrante poging tot censuur’, fulmineerde hij op X.

Ongekende hoeveelheid content

‘De toegang tot Instagram werd rond 03:00 uur vanochtend geblokkeerd na een administratief bevel. De beslissing werd genomen door het voorzitterschap of door een ministerie. De BTK moet haar beslissing door een rechter laten goedkeuren. Geen enkele rechter mag een dergelijk verzoek goedkeuren’, schreef Yaman Akdeniz, een Turkse specialist in digitaal recht, op X.

De Turkse autoriteiten hebben de afgelopen jaren bij verschillende gelegenheden hun toevlucht genomen tot het tijdelijk blokkeren van bepaalde sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter (voorheen bekend als X), meestal na terroristische aanslagen. De regering van Erdogan is al vaker beschuldigd van het schenden van de vrijheid van meningsuiting, maar de Instagramban kwam niettemin als een schok vanwege de ongekende hoeveelheid content die ontoegankelijk werd gemaakt.

Partner Content