Voor X gaat de zon op: moeten nieuwe gebruikers binnenkort betalen voor posts en likes?

© Getty Images/iStockphoto
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Het socialemediaplatform X zou van plan zijn om nieuwe gebruikers een klein bedrag aan te rekenen voor het posten, beantwoorden en liken van tweets. X Daily News, een feed met updates over het netwerk, vond aanwijzingen daarvoor in een aangepast stuk code van de X-website.

De bewuste text strings op de website maken volgens X Daily News melding van een ‘kleine jaarlijkse vergoeding’ voor wie tweets wil schrijven, beantwoorden, liken of bookmarken. Elon Musk, de eigenaar van het sociale netwerk, zei in een reactie dat een vergoeding voor nieuwe gebruikers ‘de enige manier is om de meedogenloze aanval van bots in te dammen’. Hij voegde eraan toe dat bots, dankzij AI, momenteel moeiteloos in staat zijn om beveiligingsvragen als ‘Ben jij een bot?’ te omzeilen.

Betalen, of drie maanden wachten

Musk trekt al langer van leer tegen bots: geautomatiseerde accounts die beheerd worden door computerprogramma’s en gebruikt worden om bepaalde boodschappen breder te laten circuleren. Ze zouden zorgen voor een overdaad aan spam en een minder prettige algemene gebruikservaring. In september liet de topman nog weten dat hij iedere X-gebruiker wilde laten betalen voor de dienst, om de bots beter te kunnen bestrijden. Nu zou dat dus alleen nog gelden voor nieuwe accounts.

De vergoeding werd overigens al getest in Nieuw-Zeeland en de Filippijnen. In Nieuw-Zeeland ging het om een jaarlijks bedrag van $ 1,75 NZD wat ongeveer overeenkomt met één euro. Betalen is niet verplicht, maar wie de vergoeding niet ophoest zal drie maanden moeten wachten vooraleer er actief kan worden deelgenomen aan de conversaties. Wel kan je dan nog steeds gratis accounts volgen en door X bladeren.

Het is overigens nog maar de vraag of het aangepaste beleid de bots zal kunnen tegenhouden. Ook spammers kunnen de kosten immers gewoon betalen, of gewoon drie maanden wachten om berichten te kunnen plaatsen. Verder bestaat het risico dat nieuwe gebruikers liever opteren voor een dienst die wél helemaal gratis is, zoals het recente X-alternatief Threads van Meta.

© X Daily News

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content