Tieners krijgen timer voor TikTok

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Chinese app voor korte video’s TikTok gaat in de komende weken een automatische timer invoeren die minderjarige gebruikers na 60 minuten een waarschuwing stuurt. Ze moeten dan hun paswoord invoeren om verder te kunnen kijken, zo meldt het bedrijf.

Met de aanpassing wil het sociale medium tegemoet komen aan kritiek dat het te verslavend is voor jongeren. Door een pincode in te voeren, moeten de jonge gebruikers actief de keuze maken of ze verder willen kijken of niet. Ook gaat TikTok wekelijkse overzichten sturen naar tieners, met daarin hun totale schermtijd. Verder raadt de app tieners aan alsnog een timer van 100 minuten in te stellen als zij 60 minuten te weinig vinden.

Verder verfijnt TikTok de mogelijkheden voor ouders om via de functie ‘Family Pairing’ de schermtijd van hun kinderen te beperken. Ouders zullen ook de pushmeldingen van de app bij hun kinderen op bepaalde tijdstippen kunnen uitzetten en krijgen een dashboard waarop te zien is hoe vaak er is gekeken.

In China, het thuisland van TikTok, neemt de overheid al langer maatregelen om verslaving bij jongeren aan te pakken. In de Chinese versie, Douyin, kunnen kinderen onder 14 jaar al maar maximaal 40 minuten per dag kijken, uitsluitend tussen 6 en 22 uur. Een lichte versie komt nu dus ook naar de wereldwijde variant. Net zoals bij andere internetplatformen zijn de maatregelen vrij eenvoudig te omzeilen. Jongeren kunnen de functies uitschakelen of liegen over hun leeftijd. De minimumleeftijd voor TikTok is 13 jaar.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content